RLB namā skan kokles, Lielajā ģildē pulcējas cittautieši

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dienu pēc svētku atklāšanas galvaspilsētā jūtama īpaša svētku elpa. Rīgas Latviešu biedrības (RLB) namu šodien piepilda meiju smarža, tautastērpos ģērbti dalībnieki un kokļu skaņas, bet Lielajā ģildē pulcējas mazākumtautību kolektīvi.

Meitenes no koklētāju ansambļa „Zeltskariņi" atklāj emocijas pirms koklētāju ansambļu konkursa - tās ir labas, „gandrīz tādas bailīgas”, jo visapkārt daudz cilvēku un turklāt žūrija vērtēs, bet „gribētos pirmo vietu dabūt”.

„Murskulis te ir pamatīgs,” atmosfēru pirms koklētāju ansambļu skates sākuma raksturo Latvijas Radio žurnāliste Baiba Kušķe, atzīstoties, ka jūtoties it kā atrastos skolēnu dziesmu svētkos, jo visapkārt pamatā ir skolas vecuma bērni.

„Mazie ir vairāk nekā lielākie, tāpēc, ka skati sāk pirmās kategorijas koklētāju ansambļi. Tas nozīmē, ka sāk mazākie un ne tik veiklie,” skaidro žurnāliste. Vēlāk skatē uzstāsies vecāki dalībnieki ar sarežģītākiem skaņdarbiem, bet skati noslēgs 3.kategorijas koklētāji.

„Bet arī tie patiesībā ir jauni cilvēki un es sapratu, ka koklēšana ir absolūti jaunu cilvēku prioritāte,” atklāj Kušķe, izsakot varbūtību, ka godājamāka vecuma koklētāji netiek līdz finālkonkursam, iespējams, pirkstu veiklības dēļ, kas ar gadiem iet mazumā.

Līdzīgas sajūtas šodien virmo Lielajā ģildē, kur sešos vakarā notiek mazākumtautību kolektīvu koncertuzvedums „Zem vienas debess".

Līvu folkloras ansambļa „Kāndla" pārstāve Helgi Daubare stāsta, ka saviļņojums ir milzīgs, tomēr ir liels uztraukums.

„Oi, pašreiz mēs visi esam ļoti uztraukušēs. Kā jūs zināt, esam Tārgales pagasta Līvu folkloras ansamblis, un folklor jau parast mēs nedzied mikrofonos. Tad, kad bijām uz sagatavošanu atbraukuši, tad mūs pusotr stund mocīj pie mikrofoniem. Un arī šodien… Tāpēc pašreiz esam uztraukušēs," atzīst Daubare.

Dziesmu un deju svētku laikā tautības netiekot šķirotas, stāsta svētku dalībnieki. Bērnu deju kolektīva "Zadorinka" pārstāve Nadežda norāda, ka kolektīvs ir lepns par savu krievu izcelsmi, tomēr repertuārā izpilda arī daudzas latviešu dejas un ir priecīgi svētkos piedalīties kopā ar latviešu tautu.

„Pats galvenais, ka mēs visi esam vienviet - latvieši, krievi, baltkrievi, ukraiņi. Mēs visi esam vienādi,” uzsver svētku dalībniece.

Kā ziņots, šodien iespējams apmeklēt trīs Dziesmu un deju svētku pasākumus - koklētāju ansambļu konkursu, mazākumtautību kolektīvu koncertuzvedumu un deju kolektīvu skates. Visos minētajos pasākumos ieeja ir bezmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti