Kultūras ziņas

Japāņu Kabuki un debesjuma plašumi

Kultūras ziņas

Mēness aptumsums Liepājas teātrī

Rīgas dejotāji atrāda meistarību

Rīgas tautas deju kolektīvi skatēs atrāda savu meistarību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Februāra izskaņā piedzīvot īstu Deju svētku atmosfēru, novērtēt Rīgas tautas deju kolektīvu sniegumu, uzzināt, kādas ir dejotāju vismīlētākās dejas un kā rit darbs starp Dziesmu un deju svētkiem, varēja kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Tur – skatēs – 33 galvaspilsētas deju kolektīvi žūrijai un skatītājiem rādīja savu meistarību.

Divus vakarus pēc kārtas kultūras pilī “Ziemeļblāzma” 33 Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu un citu dibinātāju tautas deju kolektīvi žūrijai un skatītājiem atrādīja savu varēšanu. No skates atbrīvoti tikai tie kolektīvi, kurus jau šovasar varēsim vērot Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku rindās.

Horeogrāfs, Rīgas deju kolektīvu virsvadītājs Rolands Juraševskis skaidro: “Šī skate ir gan skatītājiem, gan arī dejotājiem interesanta, jo kolektīvi var izvēlēties brīvu repertuāru, tādu, kas viņiem patīk, ko viņi mīl dejot. Viņus vērtē eksperti, kas šajā reizē nedod pakāpes, punktus, bet izsaka viedokli no malas. Kā viņi kā deju speciālisti saredz - kas ir labais, kas jāpielabo, kādu stilu ir ieņēmis kolektīvs vai arī viņiem vēl ir jāmeklē.”

Citiem vārdiem – kolektīvi šoreiz punktu un pakāpju vietā iegūst ekspertu recenziju par savu darbu un sniegumu.

Horeogrāfe, žūrijas pārstāve Olga Freiberga uzsver: “Mēs skatījāmies līmeni, izpildījumu, tehniku, visu pārējo – tērpi. Kā vienmēr skatēs, bet šoreiz ir tāda brīva izvēle, un līdz ar to kolektīvi ir tādi atraisītāki, jautrāki, feināki, vispār visiem patīk – žūrijai, skatītājiem un pašiem dejotājiem.”

Kamēr vieni dejotāji uz skatuves vai nupat nodejojuši, citi vēl gatavojas. Garie meitu mati vijas krāšņās bizēs, spodrāki top zābaki un kājas arvien gatavākas rādīt labāko, ko prot. Jauniešu tautas deju kolektīva “Dejotprieks” dalībniece Signe Zutere atzīmē, ka dalība jebkurā skatē ir nozīmīga: “Tāpēc, ka mēs parādām to, ko mēs esam apguvuši un kāds ir mūsu šī brīža līmenis.

Tās [skates] ir vienlīdz svarīgas, jo tās parāda potenciālos dalībniekus nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem.”

Uz skates skatuves dejotāji izdejo “Spēlē, spēlmani”, “Bārtas danci” no dejas zelta fonda krātuves, ir deju raksti, kas pavisam nesen bagātinājuši Deju svētku repertuāru. Daudzi kolektīvi savas dejotprasmes demonstrēšanai izvēlējušies daudzkārtējā Deju svētku virsvadītāja Jāņa Ērgļa veidotās horeogrāfijas. 

Viņš par skatē redzēto spriež: “Man jau liekas – neskatoties uz to, ka tomēr ir kolektīviem vairāk tāda brīvā sezona, kur katrs var izvēlēties un dejot to, ko pašam sirds vēlas, ir līmenis, ir sakopti kolektīvi, ir tehniski varoši, un arī liekas, ka repertuārs izvēlētais – tas, ko es šodien redzēju -, izvēlēts, ko tehniski var nodejot.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti