Kultūras ziņas

Dailes teātri vadīs Žagars un Kairišs

Kultūras ziņas

Cilvēka identitātei veltīta fotoizstāde

Slīpē Dziesmu svētku repertuāru

Rīgā un Valmierā slīpē Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku repertuāru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Emīla Dārziņa mūzikas skolas Lielajā zālē 23. janvārī teju 120 Latvijas skolu diriģenti un mūzikas pedagogi tikās ar XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētku virsdiriģentiem, lai vēlreiz kopā izietu cauri Mežaparka Lielajā estrādē šovasar iecerētā koru lielkoncerta “Dziesmubērns” programmai. Tikmēr Valmieras apriņķa bērnu deju kolektīvu vadītāji un dejotāji sanāca kopā, lai izmēģinātu deju soļus un pārrunātu organizatoriskos jautājumus par svētku norisi.

Gandrīz pusgadu pirms Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas Lielajā zālē uz meistarklasi sapulcējušies svētku virsdiriģenti, skolu diriģenti un mūzikas pedagogi no visas Latvijas. Viņu mērķis noslīpēt šovasar gaidāmā koru lielkoncerta “Dziesmubērns” repertuāru, lai pēc iespējas samazinātu mēģinājumu laiku Mežaparka estrādē, laikus izdarot visu iespējamo mājās.

Rīgas Doma kora skolas vadītājs, diriģents Gints Ceplenieks stāstīja, ka šajā pusgadā pirms svētkiem galvenais uzdevums ir strādāt pie mākslinieciskām niansēm, jo tehniski repertuārs jau ir apgūts.

“Šodien ir visi virsdiriģenti kopā ar diriģentiem arī tāpēc, lai vienotos par māksliniecisko koncepciju. Lai vienotos par mākslinieciskajām niansēm,” norādīja Ceplenieks.

Koncerta “Dziesmubērns” mākslinieciskais vadītājs, diriģents Mārtiņš Klišāns pastāstīja, ka jāatrod veids, kā par mākslinieciskajām niansēm koleģiāli vienoties: “Jo uzspiest otram savu interpretāciju nav tas vienkāršākais veids, īpaši mūziķu starpā. Bet mēs ejam uz vienu mērķi. Repertuārs, kā vienmēr skolēnu svētkos, ir pietekoši raibs, dažāds. Ir vajadzīgā tautas dziesma, ir a capella nots. Ir mūzika, kas ir aktuāla tagad jaunatnei un bērniem.”

Lai panāktu vislabāko kopkora skanējumu, virsdiriģenti sniedza padomus, aicinot sanākušos izdziedāt koncerta “Dziesmubērns” repertuāru, kā arī ieklausīties Rīgas Doma zēnu kora priekšnesumā. 

12. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētku kora koncerts “Dziesmubērns” notiks šī gada 11. jūlijā atjaunotajā Mežaparka Lielajā estrādē. Līdz tam svētku virsdiriģenti apmeklēs kopmēģinājumus Latvijas reģionos.

Tikmēr Valmieras apriņķa bērnu deju kolektīvu vadītāji un dejotāji 23. janvārī naca kopā, lai izmēģinātu deju soļus un pārrunātu organizatoriskos jautājumus par svētku norisi.

Kocēnu pamatskolas 4. klases skolnieks Ričards dejo jau no pirmās klases un saka – dejojot jūtas lepns par sevi un šogad ļoti cer apmeklēt savus pirmos dziesmu un deju svētkus.

Kocēnu pamatskolas tautas deju kolektīva “Saulītes” dejotājs Rūdis savukārt stāstīja, ka vienmēr gribējis piedalīties svētkos, “jo man visa ģimene ir bijusi, braukuši un es arī gribu izmēģināt to sajūtu”.

Valmieras apriņķa tautu deju kolektīvu virsvadītāja Ilona Migla saka, arī vecākiem tas ir liels darbs – sagatavot bērnus emocionāli, jo veselu nedēļu viņi būs prom no mājām. Noskaņojums deju kolektīvos ir pozitīvs, un visi atzīst – tam pamatā ir spēcīgs komandas darbs.

Valmieras apriņķa tautas deju kolektīvu virsvadītāja Ilona Migla stāstīja, ka “mēs esam gatavi, vēl darbiņa tāpat ir daudz, dažādi sīkumi, lai mēs visi būtu vienādi, lai mēs izskatītos skaisti. Tas, ka nākušas klāt šogad katrai grupiņai pa dejām, kas tomēr ir cita rakstura, ar citu stāstu, es domāju, ka mēs viņas apgūstam tīri labi, un šodien arī mēs pie tā strādājam, pie sīkumiņiem.”

Dziesmu un deju svētku apgūtais repertuārs Valmieras apriņķa deju kolektīviem būs jāatrāda skatē jau 2. aprīlī. Kolektīvu vadītāji saka – dejotāji sagatavoti labi, tomēr ir vēl tehniski sīkumi deju soļos, pie kuriem jāpiestrādā, jo prasības ir ļoti augstas.

“Dejas mainās, nav vairs kā agrāk, kad bija polka un palēciens bērniem, tagad tiešām ir skatuviskās dejas, ar tādu sižetu jau iekšā, tā kā bērniem arī ir diezgan interesanti, ir kaut kas jauns,” atzina Tautas deju ansambļa  “Gaujas studija” vadītājs Artis Mellups.

Kocēnu pamatskolas tautas deju kolektīvu vadītāja Sanita Maniņa piebilda, ka ir “šādas tādas lietiņas, kas ir palabotas arī no Rīgas virsvadītājiem, un mūsu virsvadītāji paskaidroja, mēģinājām viņas jau arī palabot. Un tā mūsu gatavība – mēs strādājam ļoti daudz, cenšamies, ļoti ticam, ka tiksim uz svētkiem.”

Viens no galvenajiem koncertiem šajos svētkos būs deju lieluzvedums “Saule vija zelta rotu”, kam cītīgi gatavojas arī Valmieras apriņķa dejotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti