Ceļojums

Iepazināmies ar Liepājas valsts 1. ģimnāzijas jaukto kori

Ceļojums

Iepazināmies ar Salaspils 1. vidusskolas 5. - 12. klašu kori

Iepazināmies ar Rēzeknes sākumskolas un 1. ģimnāzijas meiteņu ansambļiem "Noskaņa"

Rēzeknes ansambļa «Noskaņa» dziedātājas #dziedundejo2021 norisēs saskata gan plusus, gan mīnusus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

18. augustā Rēzeknes pilskalnā tika filmēts XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 tautas mūzikas koncertstāsts "Līdz pašām debesīm". Rēzeknes meiteņu vokālais ansamblis “Noskaņa” ne tikai piedalījās videostāsta filmēšanā, bet arī tika uzaicināts uz koncerta "Līdz pašām debesīm" skaņu ierakstu. Ansamblis aktīvi darbojās #dziedundejo2021 citādajā gājienā “Saulesvija", kā arī atklāšanas koncertā "Svētki esam mēs".

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Meiteņu vokālā ansambļa "Noskaņa" darbība sākās 2008. gadā Rēzeknes 1. vidusskolā. Šo 12 gadu laikā skanīgais ansamblis ir īstenojis dažādas interesantas ieceres, konkursos gūtas augstākās pakāpes un 2015. gadā 1. vieta Latvijā, apceļota teju puse Eiropas un izdziedātas tik daudz dziesmas, ka ne saskaitīt! Pa šiem gadiem ansamblī ir dziedājušas 80 dalībnieces. Pēc skolu reorganizācijas ansamblis darbojas divās skolās – Rēzeknes sākumskolā un Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā un pulcē 22 dziedātājas.

Rēzeknes vokālais ansamblis “Noskaņa” un tā vadītāja Svetlana Bilinska #dziedundejo2021 norisēm gatavojās ļoti cītīgi. Kaut mācības bija attālināti, tomēr darbs ansamblī notika regulāri. Liels uzsvars tika likts uz individuālo darbu – katra ansambļa dziedātāja iesūtīja balss vai video ierakstus. Savukārt ansambļa vadītāja vienmēr sniedza atgriezenisko saiti, lai dziedātājas varētu uzlabot savu individuālo sniegumu.

“Sūtīju paraugdziedājumus un vokālos vingrinājumus, reizēm tikāmies kopā tiešsaistē, kaut gan kopā dziedāt jau tā īsti nevar.

Bet, līdz ko pavasarī atļāva āra nodarbības, meitenes ar lielu entuziasmu apmeklēja klātienē mēģinājumus, jo visas bija noskumušas un noilgojušās pēc kopā būšanas, pēc dziedāšanas,” dalās “Noskaņa” vadītāja Svetlana Bilinska.

Vokālā ansambļa “Noskaņa” dziedātājas patiesi izbaudīja dalību svētku citādajā gājienā “Saulesvija”, jo pēc ilgāka laika meitenēm bija iespēja satikt arī citus kolektīvus. Galvenokārt tas šķitis interesants piedzīvojums, kas radījis svētku sajūtu.

“Diemžēl iepriekš neesmu piedalījusies dziesmu svētkos, e-dziesmu svētki ir mani pirmie. Bet es arī nesūdzos, jo tā bija interesanta un forša pieredze. Man patika,” stāsta Rēzeknes meiteņu vokālā ansambļa “Noskaņa” dziedātāja Ilva.

Endija, kas arī ir ansambļa “Noskaņa” dalībniece, ir pieredzējusi Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus klātienē, tādēļ šīs gads viņai radījis jaunas, nebijušas sajūtas, jo pietrūkusi gan kopā būšana, gan kopā dziedāšana:

“Šogad, protams, bija citādāk. Bet es nesūdzos, jo pilnīgi visam ir gan savi plusi, gan mīnusi. Galvenokārt jau bija prieks, ka kopā varējām sadziedāties un nofilmēties. Tas sen nebija darīts.”

Rēzekne ir pilsēta Latgales sirdī, tādēļ Rēzeknes meiteņu vokālais ansamblis “Noskaņa” ļoti lepojas ar savu pilsētu. Rēzeknei ir savs Olimpiskais centrs, kur iedzīvotājiem ir lieliska iespēja apmeklēt gan baseinu, gan arī slidotavu. Tāpat lepošanās vērts ir Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru “Zeimuļs”, kur jauniešiem ir iespēja aktīvi un lietderīgi pavadīt brīvo laiku. Protams, arī Latgales vēstniecība “Gors”, kas ir slavena ar savu ļoti labo akustiku. Pilsētas centru rotā Latgales Māra. Vēl var apmeklēt gan Latgales kultūrvēstures muzeju, kur ir iespēja aplūkot dažādas mācību un radošās izstādes, gan Rēzeknes pilskalnu un gājēju promenādi.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti