XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

"Saulesvijas" reportāža: Preiļu novads

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

Bērnu radošums un izdoma izstādē "Radi rotājot"

Noslēdzies Dziesmu un deju svētku citādais gājiens

REPORTĀŽA: Noslēdzies skolēnu dziesmu un deju svētku citādais gājiens «Saulesvija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa Rīgā 29. jūlijā noslēdzies XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku citādais svētku gājiens “Saulesvija”. Šogad dalībnieki satikās vien paši savās pašvaldībās, saposās, satikās un uzgavilēja. Pašlaik svētku organizatori ciemojušies visās svētku pieturās pirms atgriešanās Rīgā. Katrā pašvaldībā šis neparastais e-dziesmu svētku gājiens fiksēts video materiālos, kas glabāsies muzejā.

Dziedādami, dejodami un nebēdādami par svētku e-formātu skolēnu dziesmu un deju svētku organizatori, mākslinieciskie vadītāji un vienkārši svētku atbalstītāji noslēdza pirmo lielo svētku norisi – citādo svētku gājienu.

“Tradicionāli dziesmu un deju svētku gājiens sākās no Brīvības pieminekļa, kad visi dalībnieki tikāmies šeit. Bet šodien mēs noslēdzam šo dziesmu un deju svētku ceļu. Un tos ziedus, ko mēs esam saņēmuši Latvijā, mēs atvedam no visām pašvaldībām šeit uz Brīvības pieminekli un veidojam “paldies” vārdus tam, ka mēs varam būt šeit,” pastāstīja XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

No Cēsīm, Kuldīgas, Valkas, Daugavpils un vēl – kopā vairāk nekā 40 pašvaldībām ziedu pušķi gulst Brīvības pieminekļa pakājē. Bet gājieni iemūžināti video formātā, un tie ir apskatāmi “Nāc gavilēt” “Youtube” kanālā, kā arī portālā LSM.lv.

Šādu video ir daudz, un tajos valstij tik ļoti nozīmīgais un vērienīgais kultūras notikums pārceļas uz jebkuru Latvijas vietu, kas svētkos šogad piedalās. Arī uz Ādažu novadu, kur skolēni repertuāru rūpīgi mācījušies.

“Šobrīd ir tā, ka bērni par jebkuru risinājumu, par jebkuru iespēju satikties ir ļoti, ļoti laimīgi. Un ir tik brīnišķīgi, ka vecāki bērnus atbalsta. Un bērni patiešām ir laimīgi piedalīties jebkurā pasākumā, kas saistīts ar deju, ar tautas kultūru, ar tautas tērpu un ar kopā būšanu,” uzsvēra Ādažu vidusskolas deju kolektīva “Rūta” vadītāja Taiga Ludborža.

Augustā sāksies tautas deju norišu filmēšana, bet no septembra otrās puses visas svētku norises būs skatāmas Latvijas Televīzijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti