Radio «Klasika» ēterā skanēs skolēnu dziesmu svētku dienasgrāmatas un raidījums par svētku vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Radio 3 "Klasika" XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas šogad risinās e-formātā, sekos līdzi divos raidījumu ciklos.

No 1. augusta līdz 17. oktobrim ik svētdienas rītu pulksten 9.30 tiks piedāvāta "Svētku dienasgrāmata". Kopumā tie būs 12 raidījumi, kuros klātienes mirkļi un sarunas ar svētku dalībniekiem – skolēniem un skolotājiem no dažādiem Latvijas novadiem, tiks papildināti ar radošo komandu idejām, tādējādi uzzinot, kādā veidā top koncertu video stāsti un virtuālie uzvedumi.

Līdz ar to, ka svētku programmu veido 15 dažādas norises kora un instrumentālajā mūzikā, tautas un mūsdienu dejā, folklorā un vizuālajā mākslā, katra no dienasgrāmatām būs veltīta konkrētai tēmai, sākot ar "Saulesviju" līdz pat "Dziesmu kokam".

Savukārt no 2. augusta līdz 3. septembrim darbdienu rītus pulksten 8.10 Radio "Klasika" iesāks ar "Svētku lādi". Spilgti notikumi caurstrāvo Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vēsturi. Cik īsti sena tā ir? Kad draudžu un pagastskolu skolotāji saprata, ka ar mācēšanu lasīt, rakstīt un rēķināt vien bērna attīstībai nepietiek? Par pārmaiņu vējiem, atmodas vēsmām, personībām un iešanu plašumā stāstīs savas jomas profesionāļi, erudīti aculiecinieki un pieredzes bagāti dalībnieki: koru virsdiriģenti Arvīds Platpers un Līga Celma-Kursiete, horeogrāfe un deju virsvadītāja Baiba Rasma Šteina, pedagogs un horeogrāfs Edmunds Veizāns, pūtēju orķestru virsdiriģents Haralds Bārzdiņš.

Abu raidījumu ciklu producente ir Inta Pīrāga, un to veidošanā būs iesaistīti teju visi "Klasikas" programmu vadītāji. 

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti