Pūtēju orķestriem priekšā virkne uzstāšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau ceturtdienas vakarā pūtēju orķestrus varēs dzirdēt piecās Rīgas baznīcās, sestdien Doma laukumā notiks pūtēju orķestru Dižkoncerts, bet svētdien no rīta viņi visus iedvesmos Karoga gājienā, kas Dziesmu svētkos notiks pirmo reizi.

Vēl pirms tam Lielajā Ģildē risinājās pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalījās 24 Latvijas orķestri.

Ar koši sarkaniem tērpiem izceļas Ogres novada kultūras centra pūtēju orķestris „Horizonts”, kurā spēlē flautiste Kristīne Keiča. „Dziesmu svētkos mēs reizē esam draugi un biedri ar citiem orķestriem, gan arī konkurenti. Katru dienu ir cita noskaņa - šodien mūsos ir vairāk konkurences gars, bet, kad satiksimies Lielajā estrādē noslēguma koncertā, tad būs plecs pie pleca un kopības sajūta,” saka Kristīne.

Oļegs pūtēju orķestrī spēlē saksofonu un stāsta, ka muzicēšana ir kā atsvars viņa ārsta profesijai, kas ikdienā atņem daudz enerģijas. „Es esmu ārsts, strādāju slimnīcā, un darbošanās orķestrī ir mans hobijs. Tā es atpūšos, iegūstu enerģiju un pozitīvas emocijas,” viņš saka.

Pūtēju orķestri šī gada svētkos savu varēšanu parādīs ļoti plaši un daudzveidīgi. Tā, piemēram, jaunums svētkos ir koncerti baznīcās - jau ceturtdienas vakarā plkst. 20 pūtēju orķestri koncertēs piecās Rīgas baznīcās. Pūtēju orķestru mākslinieciskais vadītājs Jānis Puriņš to raksturo kā iespēju orķestriem sevi parādīt no pavisam cita rakursa.

"Baznīca ir jauka, muzikāla vieta, kur spēlēt pūtēju orķestrim, un baznīcas ir atsaucīgas. Tā ir iespēja cilvēkiem paklausīties citu mūziku, citu pieeju un citu skaņu,"saka Puriņš.

Pirmo reizi svētku vēsturē pūtēju orķestriem būs arī pašiem savs gājiens, kas notiks svētdien pa Raiņa bulvāri pusstundu pirms lielā gājiena sākuma. Tas nodēvēts par Karoga gājienu, jo no Latviešu biedrības nama uz Brīvības pieminekli tiks nesti galvenie svētku karogi.

Kā tradīcija savukārt jau sāk iedzīvoties pūtēju orķestru Dižkoncerts svētku laikā. Tas notiks sestdien Doma laukumā, un šoreiz tajā skanēs tikai latviešu komponistu mūzika, stāsta koncerta mākslinieciskais vadītājs Guntis Kumačevs: "Tas ir zīmīgi un to nepieciešams saglabāt arī turpmākajos Dziesmu svētkos. Centīsimies izpušķot arī ar horeogrāfiju un kustībām. Katrs novads centīsies parādīt savu krāsu, bet koncerta sākumā un beigās uzstāsimies pilnīgi visi kopā."

Pūtēju orķestri šogad atgriezīsies arī uz Mežaparka skatuves noslēguma koncertā. Viņi spēlēs gan atsevišķu 20 minūšu programmu, gan kora dziesmu pavadījumus, kā arī piedalīsies Uģa Prauliņa „Līgo nakts mistērijas” atskaņojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti