Svētku lāde

Kā mūsdienu deja ienāca Dziesmu svētkos? Edmunda Veizāna stāsts

Svētku lāde

Horeogrāfe Baiba Šteina: Man vienmēr gribējies kaut kādas ēverģēlības!

Pirmie svētki Atmodas gaisotnē: skan "Nevis slinkojot un pūstot", plīvo Latvijas karogi

Pirmie skolēnu dziesmu svētki Atmodas gaisotnē: skan «Nevis slinkojot un pūstot», plīvo Latvijas karogi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Man vistuvākie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notika 1989. gadā – pirmo reizi tajos biju virsdiriģents... Protams, tas nav svarīgākais, jo svarīgākais bija, kādā gaisotnē šie svētki notika. Politiskā situācija Latvijā kļuva arvien ekspresīvāka, arvien notikumiem bagātāka, jo sākās tautas Atmodas laiks," atceras virsdiriģents Arvīds Platpers.

"Kā zināms, dziesmu svētku repertuārs tiek veidots daudzus gadus iepriekš, rūpīgi atlasot dziesmas. Protams, padomju laikā tās bija jāapstiprina. Tāpēc ļoti nozīmīgi, ka 6. janvārī režisors, šo svētku noslēguma koncerta veidotājs Miervaldis Mozers pēkšņi teica, ka dažas dziesmas vairs neatbilst tai gaisotnei, kas jau valdīja Latvijā. Tāpēc repertuārs tika mainīts un iestudētas tam laikam drosmīgas dziesmas."

1989. gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lakatiņš, kuru rotā visu šo svētku virsdi...
1989. gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lakatiņš, kuru rotā visu šo svētku virsdiriģentu un virsvadītāju paraksti. Arvīda Platpera privātkolekcija

"Svētku lāde"

Spilgti notikumi caurstrāvo Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku vēsturi. Cik īsti sena tā ir? Kad draudžu un pagastskolu skolotāji saprata, ka ar mācēšanu lasīt, rakstīt un rēķināt vien bērna attīstībai nepietiek?

Par pārmaiņu vējiem, atmodas vēsmām, personībām un iešanu plašumā ciklā "Svētku lāde" stāsta savas jomas profesionāļi, erudīti aculiecinieki un pieredzes bagāti dalībnieki.

Februārī sākās jauno dziesmu apgūšana – svētki notika jūlijā. "Repertuāram tika piedāvāta Baumaņu Kārļa dziesma "Dievs, svētī Latviju!", Jurjānu Andreja "Nevis slinkojot un pūstot", Imanta Kalniņa "Ceļš uz mājām", Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava" – šīs dziesmas ceļš aizsākās tieši šajos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos un turpinās līdz pat mūsu dienām kā dziesmu svētku repertuāra neatņemama sastāvdaļa. Bija arī Jāņa Lūsēna "Labvakar, Latvija!", Zigmara Liepiņa "Latvju zeme vaļā stāv" no rokoperas "Lāčplēsis", kas vairākas reizes bija jāatkārto, jo padomju laika noslēguma kontekstā šai dziesmai bija ļoti dziļš psiholoģiskais zemteksts, ko visi ātri uztvēra.

Apbrīnojami, kā bērni spēja tik īsā laikā un tik emocionāli sagatavot noslēguma koncerta jaunās dziesmas, tās dziedot no galvas! Laika taču bija ļoti, ļoti maz... Pacēlums, kas bija bērnos – tas tiešām bija apbrīnas vērts," atceras Platpera kungs.

Viņš arī atzīmē, ka kopumā noslēguma koncertā dziedāja 12 000 dziedātāju. "Pirmo reizi kā viesi svētku noslēguma koncertā piedalījās arī skolu kori no Francijas un Bulgārijas – tas bija jauninājums. No 29 dziesmām 15 dziesmas bija a cappella. Un mani ļoti pārsteidza, ka arī krievu plūsmas kori dziedāja latviešu tautas dziesmu... Līdz pat šai dienai mēs bērnus vairs nešķirojam – mums visi skolēni ir kā viens. Un šī tradīcija aizsākās tieši 1989. gadā."

1989. gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lakatiņš, kuru rotā visu šo svētku virsdi...
1989. gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku lakatiņš, kuru rotā visu šo svētku virsdiriģentu un virsvadītāju paraksti. Arvīda Platpera privātkolekcija

Svētku noslēguma koncertā kopkora priekšā stāvēja izcilas personības: Leonīds Vīgners, Jānis Dūmiņš, Daumants Gailis, Jānis Brants, Pauls Kvelde, Jānis Erenštreits, Jānis Sprancmanis, Gido Kokars un arī pats Arvīds Platpers, kuram šie bija pirmie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki kā virsdiriģentam.

"Tas bija kas tāds, ko atceroties vēl tagad skudriņas skrien pa muguru...

Noslēgumā skanēja Jurjānu Andreja rakstītā "Nevis slinkojot un pūstot", ko diriģēja Leonīds Vīgners. Tā bija pēdējā dziesma, ar kuru beidzās svētku noslēguma koncerts. Un ļoti interesanti bija, ka šai dziesmai ir trīs panti, bet visi dziedāja četrus un atkārtoja šo dziesmu vēlreiz. Kad televīzijā rādīja šī koncerta ierakstu un publiku, bija patīkami atcerēties, kāds bija emocionālais vilnis visos skatītājos, kad viņi dziedāja līdzi šo dziesmu skolēniem: Augsim lieli, augsim stipri, būsim sveiki, veseli. Uzdziedāsim, uzdziedāsim Augstu laimi Latvijai! Tajā laikā tās tik bija emocijas...

Un to visu vēl papildināja torņos uzvilktie Latvijas valsts karogi. Un pa vidu visu laiku darbībā – arī trešais karogs. Atcerēsimies, ka tad vēl bija padomju laiki un mēs vēl nebijām brīvi."

Virsdiriģents Arvīds Platpers fotografējas pēc X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma ko...
Virsdiriģents Arvīds Platpers fotografējas pēc X Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē 2015. gada 12. jūlijā

Nedaudz statistikas:

* VI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts notika Mežaparka Lielajā estrādē 1989. gada 1. un 2. jūlijā.

* VI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 1989. gadā kopumā piedalījās 20 000 dalībnieku. Šajos svētkos tika izpildīta PSRS laikos aizliegtā Latvijas himna "Dievs, svētī Latviju!" un pirmo reizi svētku vēsturē notika apvienoto skolu pūtēju orķestru koncerts (virsdiriģenti – Hermanis Eglītis un Gunārs Ordelovskis).

* Koru virsdiriģenti bija Leonīds Vīgners, Jānis Dūmiņš, Daumants Gailis, Jānis Brants, Jānis Erenštreits, Pauls Kvelde, Gido Kokars, Jānis Sprancmanis un Arvīds Platpers.

* 6. janvārī Mākslinieciskās padomes sēdē tika mainīts svētku noslēguma koncerta dziesmu repertuārs, kas, pēc koncerta režisora Miervalda Mozera domām, vairs neatbilda tā laika garam. No jauna tika piedāvātas šādas dziesmas: "Dievs, svētī Latviju!" (Baumaņu Kārlis), "Nevis slinkojot un pūstot" (Jurjānu Andrejs), "Ceļš uz mājām" (Imants Kalniņš), "Saule, Pērkons, Daugava" (Mārtiņš Brauns), "Labvakar, Latvija!" (Jānis Lūsēns), "Sauc brāļus dziesma kopā" (Raimonds Pauls) un "Latvju zeme vaļā stāv" (Zigmars Liepiņš).

* Noslēguma koncerta dalībnieki: 78 5.–8. klašu kori (4203 dalībnieki), 64 zēnu kori (2272 dalībnieki), 39 5.–10. klašu kori no skolām ar krievu mācībvalodu (2183 dalībnieki), 71 9.–11. klašu jauktais koris, arodvidusskolu, lauksaimniecisko skolu un tehnikumu kori (3884 dalībnieki). Kopā: 12 542 dziedātāji. Vēl arī 39 vispārizglītojošo skolu un ārpusskolas iestāžu pūtēju orķestri (897 dalībnieki). Kā viesi noslēguma koncertā piedalījās skolēnu kori no Francijas un Bulgārijas.

"Svētku lāde"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti