Dienas ziņas

Lietuvā nelikumīgi centušies iekļūt vēl 116 cilvēki

Dienas ziņas

Atzīmē komponista Paula Dambja 85.jubileju

Nav deju, nav pieprasījuma pēc pastalām

Pastalu meistari skaudri izjūt «e-dziesmusvētku» laikmetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada jūlija sākumā plānotie klātienes Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētki pārtapa "e-dziesmusvētkos". Iztrūkstot klātienes mēģinājumiem un koncertiem, mazinājies arī pieprasījums pēc tradicionālajiem tautas tērpa apaviem – pastalām. Gaidīto ražīgo darba cēlienu, tagad meistari aizvada krietni mierīgākā režīmā. 

Alberts Brokāns savas pirmās pastalas izveidoja pirms 30 gadiem, laikā, kad līdz ar ražošanas apvienības “Daiļrade” likvidāciju, sasaucis kopā bijušos kolēģus un darbu turpinājuši jau kā individuālie komersanti.

“Nonācu līdz tam, ka uztaisīju pats piegrieztnes, pamatojoties uz sakrālās ģeometrijas principiem. Jo es neko nezināju, kā tas viss jādara. Bet uztaisīju piegrieztnes un sākām palēnām taisīt,” sacīja pastalu meistars Brokāns.

Lai ar meistars neuzskaita izgatavotās pastalas, viņš ir pārliecināts – kaut viens pastalu pāris ir katrā Latvijas novadā. 

“Kaut vai viens deju kolektīvs jau nu noteikti ir pie manis pasūtījis. Tā jau feini, ka pasūta tev kolektīvs, tad zini ko darīt. Ņem un uztaisi, prīmā,” atzīmēja Brokāns. 

Ja līdz šim gads pirms Dziesmu un deju svētkiem bijis aktīvākais darba laiks, tad pēdējo gadu Covid-19 pulcēšanās  ierobežojumi amatiermākslas kolektīviem un dziesmu svētki e-formātā pārtrauca arī darbu meistaram. 

Brokāns norādīja: “Kā ar nazi nogrieza visu. Neviena pasūtījuma visu gadu, līdz šim brīdim. Nu bija varbūt ar tur pagājušogad uz Jāņiem, tur kaut kas, nu divās dienās pa vienam pārītim jūnijā. Nu kas tas ir, nekas. Paldies Dievam, ka es esmu pensionārs un mani tik sāpīgi neskar varbūt kā citus cilvēkus.”

Tagad vien ar interneta veikala starpniecību uz Līgo svētkiem vai kāzām tiekot nopirkti atsevišķi pastalu pāri. Tiek sūtīti arī uz ārzemēm. 

“Bija uz Austrāliju. Uz Angliju tas jau ir kolektīviem pilnīgi. Pērk Īrija,” atzina pastalu meistars.

Šobrīd Brokānam ir laiks realizēt radošās idejas, veidojot dažādus ādas izstrādājumus. Bet, vaicājot par nākotni, Brokāns tomēr ir optimisma pilns: “Dziesmu svētki būs, būs atkal pieprasījums. Būs tirdzniecība. Viss būs kārtībā.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti