Par Dziesmu svētku svarīgāko dziesmu iedzīvotāji uzskata Latvijas valsts himnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Katram piektajam iedzīvotājam Latvijas valsts himna ir nozīmīgākā dziesma Dziesmu un deju svētkos, savukārt iemīļotāka deja - “Gatves deja”, noskaidrots oficiālā svētku pētījumu centra "Aptauju centrs" veiktajā aptaujā. Par to informēja Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Vēl 12% aptaujāto par svarīgāko dziesmu svētkos uzskata “Saule, Pērkons, Daugava” un tikpat daudzi “Gaismas pili”. Līdztekus “Gatves dejai”, 6,7% iedzīvotāju min arī “Sudmaliņas” un tāds pats skaits cilvēku uzskata, ka svarīgākā deja ir dažādas tautas dejas kopumā. Tajā pat laikā puse aptaujāto nevarēja nosaukt nevienu konkrētu dziesmu un deju, ko izceltu kā neatņemamu svētku sastāvdaļu.

Vasiļjeva uzskata, ka pētījuma rezultāti nav pārsteidzoši. “Lai gan visbiežāk cilvēki atpazīst nacionālās dziesmas un dejas, vai pat var nodziedāt un nodejot atsevišķus fragmentus, tomēr to nosaukumus ne vienmēr iegaumē. Līdz ar to izskaidrojams, ka puse iedzīvotāju ar svētkiem neasociē kādu konkrētu dziesmu un deju”.

Aptauja, kurā piedalījās 738 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 60 gadiem, tika veikta ar interneta starpniecību no 28. marta līdz 2. aprīlim.

Plašāk par aptaujas rezultātiem - http://dziesmusvetki.tv/lv/video/40/ un http://dziesmusvetki.tv/lv/video/45/

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks no 2013. gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas (vairāk nekā 1600, t.sk. 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs), latviešu diasporas (57) un ārvalstīm (28).

Dziesmu un deju svētku programmu kopā veidos 62 pasākumi, no kuriem aptuveni puse ir brīvi pieejama un ir bez maksas. Visu svētku nedēļu dažādās Rīgas vietās - Vērmanes dārzā, Esplanādē, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Doma laukumā, Berga bazārā, Rīgas skvēros un parkos - notiks kultūras pasākumi un koncerti. Lai varētu sekot līdzi svētku norisēm maksas pasākumos, pilsētvidē Rīgā un citās Latvijas pilsētās tiks uzstādīti lieli ekrāni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti