Panorāma

Latvijas Televīzija - Dziesmusvētku televīzija!

Panorāma

Top rotājumi Dziesmu svētku tramvajam

Koru karos emocijas un spraiga cīņa!

Panorāma: Koru karos emocijas un spraiga cīņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ēkas nespēj noturēt Latvijas vīru, sievu un jauniešu balsis savās sienās. Notiek Dziesmusvētku koru kari un to emociju un cīņas noskaņa Rīgas centrā burtiski virmo gaisā. Rīgas Latviešu biedrības namā skan senioru, vīru un sieviešu kori, Latvijas Universitātes Lielajā aulā – jauktie.

Cīņa būs ļoti asa un prognozēt neko nevar, atzīst žūrijas pārstāvis virsdiriģents Mārtiņš Klišāns. Tomēr arī starp līdzīgiem sniegumiem jāspēj izvēlēties.

„Skrien vai neskrien skudriņas? Kas ir tās fineses? - Protams, skudriņas ir viens no svarīgākajiem nosacījumiem. Bet, lai skudriņas skrietu, ir jāskan instrumentam,” norāda Klišāns. „Mums ir ļoti kompetenta un interesanta žūrija. Es domāju, ka šajā reizē tas skats no malas nedaudz būs ļoti veselīgs un rosinošs.”

Vērtētāju rindās ir gan pašmāju diriģenti un komponisti, gan mūzikas eksperti no Lietuvas, Igaunijas, Slovēnijas, Spānijas, Austrijas, Vācijas... Slavena ungāru kora galvenais diriģents Gabors Hollerungs atzīst – atrašanās aulā viņam ir dziļš pārdzīvojums.

„Godīgi jums atzīšu nāku no valsts, kur koru mūzikas sabiedrība ir attīstīta. Taču es priecātos, ja mums būtu viens koris tādā līmenī, kādā šeit dzirdu daudzus. Muzikalitāte ir ļoti augsta,” slavē žūrijas pārstāvis no Ungārijas. „Un šīs dziļās emocijas, ar kādām dzied katrs koris.... Protams, tehnika ir svarīga, taču mani īpaši aizkustina smalkās interpretācijas.”

„Emocijas ir jebkurā gadījumā. Dažam asaras, dažam skudriņas. Ieliekot emocijas, tu pats nevari palikt tikai tehnisks un dziedāt tikai notis,” sgtāsta “Swedbank” kora dziedātāja Linda Grecka.

„Es esmu diriģents. Un diriģentam kādreiz ir grūti. Kādreiz, kad ir par daudz emociju, tad var sanākt arī ziepes. Tur ir drusciņ jāvaldās, bet man patika,” uzstāšanos novērtē “Swedbank” kora diriģents Artūrs Ancāns.

Sagaidāms, ka koru karu uzvarētājus uzzināsim ap pusnakti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti