Kultūras ziņas

Igaunijas Dziesmu svētkos dalībnieku rekords

Kultūras ziņas

Lībiešu svētki Turaidā

Latvietība. Draudzība. Dejas prieks

Pacilātā gaisotnē noslēgušies Latviešu Dziesmu un deju svētki Kanādā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar kopkora koncertu un tautas deju lieluzvedumu Toronto noslēgušies XV Latviešu Dziesmu un Deju svētki Kanādā. Svētki izskanēja pacilātā gaisotnē, ko nespēja sabojāt pat „force majeure” situācija, kad kopkora koncerta laikā hallē pazuda gaisma.

Kādas ir šīs četras dienas skaitļos? 2200 dalībnieku, 140 brīvprātīgo un četri tūkstoši skatītāju. Viskuplāk bija apmeklēts tautas deju lieluzvedums „Latvietība. Draudzība. Dejas prieks”. Dejotājiem svētku laikā bija vēl viens svarīgs notikums – jaundeju skate.

Jaundeju skate kļuvusi par Latviešu Dziesmu un deju svētku Kanādā neatņemamu sastāvdaļu. Šogad tajā piedalījās 26 horeogrāfi ar 27 dejām, kuras koncertā izdejoja apmēram 300 dejotāju no 16 deju kopām. Gan lieli, gan mazi no Kanādas, ASV, Īrijas un Latvijas. Dejotāju noskaņojumā bija jūtams sacensības gars, jo skate būtībā ir deju konkurss – jaunās dejas sešās kategorijās vērtēja paši horeogrāfi un dejotāji. Savu favorītu izvēlējās arī skatītāji, aizpildot kopā ar programmiņām saņemtās balsošanas anketas.

“Ir tik daudz cilvēku, tik daudz skatītāju, ir ļoti liela atsaucība, es esmu ļoti priecīga,” saka XV Latviešu Dziesmu un Deju svētku Kanādā jaundeju skates rīkotāja Tija Freimute.

Jaundeju skates laureāti, kā arī skatītāju simpātijas balvas ieguvējs kļuva zināms Dziesmu un deju svētku pēdējā dienā, kad "Maple Leaf Gardens" arēnā notika tautas deju lieluzvedums. Skatītāji savas simpātijas atdeva dejai „Svētku sēta”, ko dejoja Daugavas Vanagu Toronto deju kopa „Daugaviņa”.

Skatītāju pārpildītajā zālē svētku viesu – apvienības "Raxtu Raxti" – pavadījumā dejoja vairāk nekā tūkstoš dejotāju no deviņām valstīm, vairāk nekā 40 deju kopām.

“Visas šīs dienas Toronto, ko mēs pavadām, ir tāda latviskuma vai latvietības svinēšana caur dziesmu, caur deju, un arī satiekot paziņas,” sajūsmu pauž horeogrāfs Jānis Purviņš.

“Es personīgi šodien visvairāk novērtēju deju.. lēkāja, turi mani cieši ciet, lai mums labi iet,” – tā XV Latviešu Dziesmu un deju svētku Kanādā priekšsēdis Juris Ķeniņš.

“Sajust latvietību, atgādināt sev un citiem, saviem bērniem, kam mēs piederam, izdziedāt, izdejot savu latvietību – tā ir tā galvenā nozīme šim visam,” uzsver diriģents Māris Sirmais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti