Panorāma

Praktiska informācija svētku dalībniekiem un apmeklētājiem

Panorāma

Bērni un jaunieši par aukstumu nebēdā

"Tālavas taurētājs" – pūtēju orķestru konkursa laureāts

Orķestra «Tālavas taurētājs» diriģents: Svētkos pietrūks sacensību gara

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rūjienas Kultūras centra orķestrī “Tālavas taurētājs” spēlē visu vecumu mūziķi – jaunākie vēl sēž skolas solā, vecākajam jau gandrīz 80. Daudzi mūziķi dzīvo un studē Rīgā, taču orķestri nav pametuši. Un dažreiz tāpēc nokavē mēģinājumus.

“Tālavas taurētājs” dibināts 1950.gadā, kopš 1956.gada trombonu tajā spēlē Eduards Dimitris. “Visi vecie apmiruši, es vienīgais kā relikvija vēl palicis,” viņš smejas.

Orķestrī Dimitris sācis spēlēt 9.klasē un ticis uz visām pilsētas ballēm, kur parasti vajadzējis skolas direktora atļauju.

Trombonists atzīst, ka bez spēlēšanas viņš nevar: “Tas man ir asinīs iekšā, mēs bijām mammai četri bērni. Mamma bija ar ļoti labu balsi, dziedāja, un pēc kara, – tēvs gāja maizi pelnīt, un mamma veda mūs uz upmalu un tās tautasdziesmas dziedāja. No tā laika mūzika man kļuva tuva.”

Orķestra diriģents Gvido Brenčevs saka – bez saviem mūziķiem viņš nebūtu nekas. Un, protams, bez sava diriģēšanas kociņa.

Jūnija sākumā “Tālavas taurētājs” Dziesmu svētku pūtēju orķestru finālā savā grupā ieguva 1.vietu. Mazliet jau pietrūks tā sacensības gara šajā svētku nedēļā, atzīst diriģents:

“Kādreiz bija tā, ka visi orķestri nospēlēja, un vakarā Lielajā ģildē sēž, gaida, kuru izsauks: tā, trešās vietas izsauc, o, manis nav, ļoti labi, otrās izsauc, un tad pirmās, un, ja tu tur esi – ļoti skaisti! Un tad ierodas skolā, un svētki var sākties, tas drusciņ izpaliek, bet nu jāizmēģina kaut kas savādāk, paskatīsimies.''

Viņš uzskata, ka orķestra dvēseli veido mūziķi, mūzika, kuru viņi atskaņo un ko diriģents iemāca: “Kad šīs trīs lietas sanāk kopā, tad mums veidojas tas brīnums.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti