Oresta Silabrieža virzienrādītāji ceļā uz Dziesmusvētku noslēguma koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar Dziesmu svētkiem ir līdzīgi kā ar operu – ideja fascinējoša, bet ideālais īstenojums neiespējams, taču tas netraucē ilgoties pēc šī ideāla un visu mūžu meklēt un meklēt. Kas piedzīvojis 1990. gada svētku ''Tēvreizi'' un 2001. gada Rīgas svētku Ojāru Vācieti ūdens ekrānā, nez vai iztēlosies vēl augstākas saturiskās un emocionālās virsotnes Mežaparka estrādē, tomēr – kas zina? 

Tāpēc te daži "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvja Oresta Silabrieža virzienrādītāji ceļā uz noslēguma koncertu. Ar pareizām ceļazīmēm var pareizi nonākt galapunktā!

1. Klausīties!

Tiem, kas vēl to nav paspējuši, iesaku noskatīties koru karus. Atrodiet tīmeklī žūrijas lēmumu, ieslēdziet replay.lsm.lv, skatieties un vērtējiet paši. Videokadrā teicami redzams, kur patiesāks, kur teatrālāks sniegums, kur enerģētiski dziļāk dzied, kur izrādoši virsējāk. Neapšaubāms tas, ka labāko koru līmenis ir ļoti, ļoti augsts, un jauno diriģentu paaudzes veikums tiešām stiprina cerību, ka būs, kas stājas brāļu Kokaru un citu aizgājušo Meistaru vietā.

Un – Pētera Plakida skaisto un spēcīgo dziesmu “Tavas saknes tavā zemē” klausīties neapnīk ne desmit, ne divdesmit reižu.

2. Lasīt!

Sameklējiet Valentīna Bērzkalna “Latviešu dziesmu svētku vēsturi” un izlasiet vismaz par pirmajiem pieciem svētkiem. Tā nav svētku, tā ir Latvijas vēsture – ideāli, iedomas, kašķi, rīkotāju nesaskaņas, radoši atradumi un mākslinieciskas mazveiksmes, cīņa un liels pacilājums, vārdu sakot, pilns cilvēcisko un pārcilvēcisko sajūtu spektrs, kas galu galā aizved mūs pie 1918. gada 18. novembra.

 

3. Izlase, ko nepalaist garām!

Tagad sākas pats grūtākais – ko ķert, ko skatīties visu šo nedēļu? Klīst runas, ka skaistākie lakati dāmām un smalkākie linu svārki kungiem Vērmaņdārza gadatirgū jau izpirkti, tad vismaz iepirkšanās problēma atkrīt un var doties ielās vai (varbūt pat vēl labāk) klausīties Latvijas Radio, skatīties LTV1, replay.lv vai “LMT straumi”.

Piedāvāšu nelielu izlasi.

*

Lai tā pa īstam apjaustu, cik daudzveidīga ir Latvijas sabiedrība, iesaku mazākumtautību kolektīvu koncertu “Pa saulei” Rīgas Krievu teātrī otrdien plkst. 19.30. Lai baudītu ko iz mūsdienu tautas mūzikas, jāskatās tautas mūzikas koncerts “Visas manas greznas dziesmas” trešdien plkst. 20.00 kinoteātrī Palladium (replay.lv tiešraide un LTV1 retranslācija). Savukārt sestdien no plkst. 12 līdz plkst. 18 Brīvdabas muzejā notiks Folkloras diena “Taisat, tautas, augstas duris!” – kāzu rituāli visu novadu gaumē un piedevām īstas kāzas Latgales sētā.

*

Vokālo ansambļu kultūra Latvijā ir varen plaša, tik jautājums – cik šie ansambļi zināmi plašākai sabiedrībai. Te lieliska iespēja iepazīt šo kultūru tuvāk: trešdien plkst. 21 Rīgas Svētā Jāņa baznīcā notiks sakrālās mūzikas koncerts “Tev tuvumā”, un ceturtdien plkst. 20 Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī būs laicīgās mūzikas koncerts “Laiku viju gredzenā”. Domāju – iespējami patīkami pārsteigumi.

*
Austrasbērni Arņa Miltiņa vadībā gatavo stāstu par dziesminieku vēsturi Latvijā un vīkšas godināt Austru Pumpuri – interesenti gaidīti Vērmaņdārzā trešdien plkst. 18.00.

*

Pūtējorķestru mūzikas šolaiku ainavu sniegs izcilu Rīgas un Madonas orķestru koncerts Lielajā ģildē otrdienas vakarā (“LMT straume”) un “Dižkoncerts” piektdien plkst. 17 Esplanādē (replay.lv un LTV1 retranslācija plkst. 21).

*

Piektdien un sestdien plkst. 22 kokļu mūzika vasaras naktī Rīgas Domā – brīnumains solījums! Diemžēl klātienē to nevarēs piedzīvot, jo bezmaksas ieejas kartes jau beigušās, toties varēs meklēt šo piedzīvojumu “LMT straumē”.

*

Ticiet – amatierteātru uzvedumi mēdz pārsteigt un ielīksmot tāpat kā profesionālo teātru izrādes. Ja nokavējāt Ādolfa Alunāna apjomīgo godināšanu pirmdien, vēl paliek ceturtdiena un piektdiena Dailes teātrī. Ieejas kartes jāizņem līdz 4. jūlijam Latvijas Nacionālajā kultūras centrā, bet būs arī “LMT straumē”.

*

Milzīgajā pasākumu klāstā aci piesaista iespēja skatīties “Latviešu tautastērpu skati” – var meklēt biļetes un tad ceturtdien plkst. 19 vērot visu klātienē koncertzālē Palladium, bet var arī ieslēgt replay.lv vai nākamajā dienā plkst. 18.30 skatīties LTV1.

*

Šie Dziesmusvētki ir lieliski ar to, ka daudzos gadījumos var izvēlēties klātbūtni vai tomēr tiešraidi kādā no elektroniskajiem medijiem. Lūk, uznāk slinkums – nu, neiešu ceturtdienas vakarā uz vokālsimfoniskās mūzikas koncertu “Arēnā Rīga”, ieslēgšu replay.lv vai skatīšos retranslāciju LTV1, lai redzētu, kādu jaundarbu uzrakstījis Ēriks Ešenvalds un kādās jaunās drānās savu slaveno dziesmu “Rīgai” ietērpis Arturs Maskats.

Deju lieluzvedumu “Māras zeme” varēs skatīties LTV1 sestdien plkst. 22.00, noslēguma koncerts būs jūsu tālrādes ekrānos svētdien plkst. 20.00.

Atcerieties, ka uzticams sabiedrotais ir Latvijas Radio 1 un Latvijas Radio 3 “Klasika” ar tiešraidēm, ziņojumiem un vērojumiem.

Kas zina, varbūt kādā svētku brīdī atkusīs pat arī vislielāko skeptiķu sirdis?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti