Noslēgusies #dziedundejo2021 mūsdienu dejas koncertstāsta «Augstāk par zemi» filmēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Turpinās Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 filmēšanas process – 25. jūlijā noslēdzās koncertstāsta “Augstāk par zemi” filmēšana, noslēgsies arī ceļš “Saulesvija”, bet VEF Kultūras pils trijos stāvos ir skatāma skolu jaunatnes vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas izstāde “Radi rotājot”, informēja svētku rīkotāji.

Mūsdienu deju koncertstāsta “Augstāk par zemi” filmēšana notika teju mēnesi, tajā piedalījās 95 mūsdienu deju kolektīvi ar aptuveni 1500 dalībniekiem, pārstāvot dāžādus deju stilus. Filmēšana notika 19 pašvaldībās, tās rezultāts – koncertstāsts tiks rādīts svētku informatīvā partnera Latvijas Televīzijas ēterā rudenī. Mūsdienu dejas notikuma tapšanā piedalās skolu jaunatne no 1. līdz 12. klasei, to veido mākslinieciskā vadītāja Annika Andersone, režisors Sandis Kalniņš, literārā koncepta autore Lolita Muižniece, muzikālais vadītājs Uldis Timma, tērpu konsultante Madara Botmane, bet lieluzveduma noslēguma daļā dejotājiem pievienojas grupa “Tautumeitas”, izpildot kā savas, tā arī citu latviešus mūziķu skaņdarbu aranžijas.

Kā skaidroja svētku organizatori, koncertstāstā ar mūsdienu dejas un latviešu tautas rotaļu palīdzību tiks izdzīvots septiņas vērtības: “Katra no tām – augt skaistumā, atbildībā, radošumā, gudrībā, līdzjūtībā, draudzībā un mīlestībā – būs citādāka, gan kā rotaļīga dziesma ar deju, gan kā vārdu un skaņu savirknējums, gan pamācoša, gan arī dziļi nopietna.”

“Uzvedumā varēs redzēt pasaulē vispopulārākos deju novirzienus, kas jauniešiem ir ļoti svarīgi, jo gribas iekļauties pasaules kopīgajā telpā, tomēr arī šajā laikmetīgajā ainā ir iespējams izcelt un saglabāt piederību savām tradīcijām –

Latvijā radītas mūzikas, tērpiem, pie sen zināmām un izkoptām rotaļām, kas pielāgotas mūsdienu deju kontekstiem,” stāstīja mākslinieciskā vadītāja Annika Andersone. “Pandēmija ir ietekmējusi mūsu darbu un ieceres – rezultātā nebūs lielformāta uzveduma Ķīpsalā, bet tiksimies katrs savā pašvaldībā. Koncerta radošā komanda brauc ciemos pie kolektīviem, lai klātienē nofilmētu dejotājus un viņu izpildījumu, ko savīs koncertfilmā, saglabājot uzveduma māksliniecisko ieceri un mūsdienu deju dažādību.”

12. jūlijā sākās un šonedēļ noslēgsies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziediundejo2021 notikums “Saulesvija”.

Pēdējā nedēļā svētku auto, vēstneši un sveicinātāji ieradīsies: 26.07. – Cēsīs, Siguldā,  Saulkrastos, 27.–29. jūlijā viesosies Pierīgā un noslēgsies Rīgā (27.07. – Ādaži, Ropažu novads – Ulbroka, Ogre, 28.07. – Ķekava, Olaine. 29.07. – Jūrmala, lidosta “Rīga”, Mārupe, Rīga). 29. jūlijā tiks dokumentēts, kā Rīgā ieripo svētku auto, svētku organizatori un visu projektu mākslinieciskās grupas noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, noslēdzot citādo svētku gājienu – svētku dalībnieku satikšanu visās Latvijas pašvaldībās.

Otrajā “Saulesvijas” nedēļā, no 19. līdz 23. jūlijam, dalībniekus sveicināja Dailes teātra aktrise Katrīna Griga, bet īpašie vēstneši bija virsdiriģenti Aira Birziņa un Jevgeņijs Ustinskovs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docents Jānis Grigalis, pūtēju orķestru koncerta virsdiriģents Sandors Līviņš, “Swedbank” Gulbenes un Jēkabpils filiāles vadītāja Ieva Stabulniece, režisore Dace Jurka un rīcības komitejas pārstāve Liene Cipule.

Katras dienas videoapskati redzami svētku mājaslapā nacgavilet.lv, Svētku profilā digitālajā platformā "Youtube", kā arī sabiedrisko mediju portālā lsm.lv, savukārt septembrī pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma.

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti