Ceļojums

Iepazināmies ar Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīviem “Ķekaviņa” un “Šeku reku”

Ceļojums

Mēs varam un iedvesmojam! Stāsta Līva Paula Paleja.

Iepazināmies ar Saldus pamatskolas 5. - 9. klašu kori

Nekad nevajag padoties – Saldus dziedātājas uzmundrina citus #dziedundejo2021 dalībniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 notikums "Saulesvija" 13. jūlijā viesojās Saldū, kur to sagaidīja Saldus pamatskolas 5.–9. klašu kora aktīvās dalībnieces un kora vadītāja Iveta Logina. Saldus pamatskolā ir senas kora dziedāšanas tradīcijas. 5.–9.klašu meiteņu koris vairākkārt izturējis atlasi un piedalījies iepriekšējos Skolēnu dziesmu un deju svētkos Rīgā. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Kolektīvs aktīvi muzicē un piedalās skolas un novada pasākumos. Pavasarī kopā ar mūzikas skolotāju Ivetu Loginu koris atbalstīja e-svētku norises ar savu dalību – skolas apkārtnē filmēja video sveicienu citiem koru dalībniekiem, fotogrāfējās vizītkartei vēsturiskajā Saldus Kalnsētas parkā, piedalījās video filmēšanā. Vislielāko gandarījumu sagādāja atkalredzēšanās klātienē. Liels prieks bijis par iespēju kopā sadziedāties, savukārt komiskas situācijas video sveiciena filmēšanā radīja pozitīvas un patiesas emocijas.

Saldus pamatskolas kora vadītāja Iveta Logina uzsver, ka ļoti svarīgi šajā laikā bija saglabāt cerību un darba prieku. Sākoties attālinātajām mācībām, svarīgi esot bijis nepadoties, bet gan censties atrast jaunus variantus kā strādāt un atkārtot repertuāru.

“Nonācām pie kopsaucēja – es sūtīju ierakstus, meitenes mājās mācījās, pēc tam viņas sūtīja atgriezenisko saiti. Tā mēs to gadu pavadījām. Tad jau pienāca pavasaris, kad mēs varējām satikties uz kopējo filmēšanu. Tad mums tiešām gāja jautri, mēs bijām priecīgi par atkalsatikšanos,” par izaicinājumu pilno laiku dalījās kora vadītāja.

Paula, kas dzied Saldus pamatskolas korī, secina, ka tomēr šis laiks kopumā ir pagājis jautri. Protams, bijuši arī vientuļāki mirkļi, bet pavasaris un video filmēšana to visu atsvēra, dodot siltas un patīkamas sajūtas. Īpaši dziedātājām paticis uzmundrināt citas pilsētas. Kora dalībniecei Madarai vislielāko izaicinājumu radīja dziedāšana un vingrināšanās vienatnē:

“Koris nav individuāla dziedāšana. Koris ir koris. Visiem ir jāsadziedās, tādēļ iemācīties dziedāt dziesmas vienam pašam ir grūti.”

Arī Patrīcija dzied Saldus pamatskolas korī, un viņa atzīst, ka e-vide nav tas formāts, ko jaunieši vēlējās, jo visiem ļoti patīk sanākt kopā: “Tas dod tādu kopīguma sajūtu! Dziedāt atsevišķi no mājām nav interesanti, ir foršāk satikties un apmainīties viedokļiem.”

Saldus pamatskolas 5.–9. klašu kora dalībnieces šo svētku norišu #dziedundejo2021 laikā ir patiesi pozitīvi noskaņotas un iedvesmas pilnas:

“Nekad nevajag padoties. Ja tev patīk kaut ko darīt, tad labāk nevajag padoties, bet gan turpināt iesākto. Vienmēr dzīvē būs šķēršļi, jo nekas nav perfekts. Dziesmā ir spēks!”

Tāpat dalībnieces ir lepnas ar Saldus pamatskolu, jo tā ir vecākā skola Saldū. Vēl tiek minēta Saldus Mūzikas un mākslas skola, kā arī Saldū ir modernākais skeitparks Baltijā. Liels prieks ir par Jaņa Rozentāla muzeju un viņa gleznu “Pēc dievkalpojuma”, pēc kuras tika izveidotas bronzas skulptūras pie Sv. Jāņa baznīcas. Tāpat lepnums ir par pilsētas parku, kurā notiek dažādi pasākumi un festivāli, piemēram, “Saldus saule”.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti