Kultūras ziņas

Latviskots Toma evaņģēlijs

Kultūras ziņas

Vai tu zini kur tu dzīvo?

Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem -- 150!

Neikenkalniņu Dikļos dimdinās 2000 balsu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien, 7.jūnijā, Dikļos tiks svinēta Pirmo dziedāšanas svētku 150.jubileja, un  jauno dabas koncertzāli ieskandinās 60 kori ar 2000 dalībniekiem.

Pirms 150 gadiem Vasarsvētkos sākas kāda tradīcija, kura šobrīd ar savu unikalitāti ir iekļauta UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Un tie ir latviešu Vispārējie Dziesmu svētki. Bet aizsākās viss ar toreizējā Dikļu draudzes mācītāja Jura Neikena aicinājumu kopīgai dziedāšanai, uz kuru atsaucās seši vīru kori.

Kā iepriekš vēstīts, sestdien, 7.jūnijā, atzīmējot pirmo dziedāšanas svētku 150 gadu jubileju, Dikļos būs vairāki koncerti un arī svētbrīdis baznīcā, bet  vakarpusē koru lielkoncerts jaunajā Dikļu dabas koncertzālē.

Vairāk nekā 40,5 tūkstoš dalībnieku no visas pasaules – tik daudz pulcēja pēdējie latviešu Vispārējie dziesmu svētki. Bet sākums ir pirmie dziedāšanas svētki ar 120 vīriem no sešām vietām - Mazsalacas, Lielsalacas, Straupes, Limbažiem, Dikļiem un Rūjienas.

Dikļu dziesmu svētku muzeja ekspozīcijas vadītāja Inita Hihalovska Dikļu muzejā iepazīstina ar jauno, pirmajiem dziedāšanas svētkiem veltīto ekspozīciju. Daļa ekspozīcijas veltīta rakstniekam, Dikļu draudzes mācītājam Jurim Neikenam. Toreiz pirms 150 gadiem, viņš ieceri par dziedāšanas svētkiem rod sarunā ar savas draudzes jauniešiem.

„Neikenam pašam patīk dziedāt, dziesma un mūzika ir tuvas. Sarunās sapratis arī, ka citiem patīk dziedāt. Saticis jauniešus, kas gatavojas Bībeles svētkiem. Neikens grib sarīkot savas draudzes cilvēkiem svētkus, kas nesaistās ne ar ko citu, kas palīdzētu cilvēkiem atpūsties,” stāsta Hihalovska.

Sākumā mācītājs Neikens sarīkojumu  iecerējis kā parastu koru koncertu slēgtās telpās pēc Bībeles svētku parauga. Bet tā kā šādam gadījumam piemērotu telpu nedz Dikļos, nedz tuvākā apkaimē nav, tad Neikens izšķīrās par sarīkojumu brīvā dabā, izvēlēdamies savas mācītājmuižas plašo dārzu.

Pakalns, kurā notiek dziedāšanas svētki vēlāk ieguva Neikena kalniņa nosaukumu. Tagad, gatavojoties 150 gadu jubilejai te tapusi jauna estrāde jeb, pareizāk sakot, dabas koncertzāle. Kocēnu novadam tas prasījis prāvus finansu ieguldījumus, bet, kā vērtē novada vadītājs Jānis Olmanis, šis ieguldījums ir ar domu par nākotni.

Plāns ir kopā ar Kultūras mākslas centru, ka šeit katru gadu notiks viens liels valsts mēroga pasākums. Svarīgākais – šeit nāk līdzi vēsturiskais, te ir kā  dziedāšanas svētku svētvieta, te koris brauc kā svētceļojumā. Tā ir vēsture, mūsdienas, mūsu testaments, ko gribam nodot nākotnei,” saka Olmanis.

Un ir kāda vēl tālāka iecere, par kuru stāsta novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle, - ka Dikļos varētu pulcēt dziedātājus pat no visas pasaules.

„Kā zinām – kur ir latvieši, tur dziedāšanas svētki. Nu ir vieta, kur vasarās sanākt kopā. Ļoti ceram, ka šī tradīcija būs katru vasaru,” atzīst Nagle.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti