XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

"Dziesmubērns". Koru koncertstāsts. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norises

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

Iet man bija to celiņu, kur nebiju staigājusi

Saule vija zelta rotu. Tautas deju lielkoncerts. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norises

Nebūs nekādas sēdēšanas dīvānos, dejos visi! Par #dziedundejo2021 lielkoncertu «Saule vija zelta rotu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir noslēgušies, un tautas deju lielkoncerts "Saule vija zelta rotu" ir izdejots. 6. novembrī #dziedundejo2021 norises beigušās ar lielu, skaļu un priecīgu blīkšķi. Pēdējā koncertā "Saule vija zelta rotu" par spīti pandēmijai 48 deju kolektīvu dalībnieki no visas Latvijas varēja būt maza daļa no koncerta, sveicinot skatītājus caur saviem mazajiem "Zoom" ekrāniem. Un nevajag uzreiz raukt degunus, jo tas ir "Zoom". Trīs mācību gadi skolēniem ir izbojāti pandēmijas dēļ, un attālinātās mācības ik pa laikam ir viņu ikdiena. Ja normālā dzīve ir uz pauzes, kāpēc gan daļa koncerta nevarētu norisināties "Zoom" platformā, kas viņiem ir tik pazīstama?

Tautas deju lieluzvedums "Saule vija zelta rotu" ir ļoti interesanta parādība mūsu kultūras pasaulē, jo tajā savijas modernās tehnoloģijas, kuras ierasti vērtējam kā atsvešinošas, atjautīga rotaļāšanās (gan ar dalībniekiem "zūmā", gan vadītājiem savā starpā) un aizraujoši samontēti video, kur deja savijas ar dziesmu, cilvēku un dabu. Divarpus stundas paiet ātri, paspējot sasmīdināt, saraudināt un patiesi pārsteigt. Tehniskā komanda ir veikusi apbrīnojamu darbu!

Sekojot līdzi visām #dziedundejo2021 norisēm, paspēju piekust. Ekrāna spožums, mājsēde un apkārt notiekošais haoss tomēr ļoti nogurdināja, tāpēc necerēju, ka pēdējais koncerts mani tik ļoti saviļņos. Nofilmēt deju koncertus ir tehniski sarežģīti, nofilmēt etnogrāfisko orķestri interesanti arī ir izaicinājums, nemaz nerunājot par "Zoom" tiešraides nodrošināšanu, kur ir tik daudz mainīgo, kurus bieži nevar paredzēt un ātri izlabot.

Apbrīnoju radošās komandas lielo vērienu un uzdrošināšanos un no sirds apsveicu ar sirsnīgu izdošanos!

Koncerta vadītāji – Dainis Grūbe, Māra Sleja un Dagmāra Bārbale izklaidē gan skatītājus pie TV ekrāniem, gan skolēnus, kas sēž pretī "Zoom" kamerām savās mājās. Joki, smiekli, muļķošanās (paldies tekstu autorei Evai Heinsbergai) un nedalīta uzmanība skolēniem mazajos ekrānos padara šo attālināto tikšanos tik cilvēciski tuvu un emocionālu. Man kā skatītājai ir tik daudz uz ko skatīties (orķestris, dejas, "Zoom" mazie lodziņi ar dejotājiem), ka brīžam apjūku un saprotu, ka deja šeit vairs galīgi nav priekšplānā, kā tas būtu Daugavas stadionā, kas mazliet skumdina.

Pēc koncerta atkārtojumā noskatījos arī virtuālo ģenerālmēģinājumu šim koncertam. Tie ir pavisam dažādi. Vakara koncertā ir uzsvars uz mazajiem dejotājiem "zūmā", līdzdarbošanos un perfekti noslīpētajiem deju/dziesmu video, bet ģenerālmēģinājums vairāk fokusējās uz interesantiem deju virsvadītāju stāstiem un deju video klipu tapšanu. Ģenerālmēģinājums ved skatītāju vairāk nekā četru stundu garā piedzīvojumā, kurā ir miglaini kadri, dažbrīd slikta skaņa, daudz aizkulišu no dejotāju koncerta ikdienas, bet visam pāri ir bezgala liela sirsnība un uzticība savam sirdsdarbam – tautas dejām.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Deju virsvadītājs Agris Daņiļevičs video sveicienā min, ka dejot ir laime un laimi mēs esam pelnījuši, un tas precīzi apkopo visu koncerta sajūtu.

Vakara koncerts ar visu savu košumu, manuprāt, bija domāts skatītājiem pie TV ekrāniem, bet ģenerālmēģinājums ar savu atklātību un vienkāršumu bija skolēniem, viņu pedagogiem un vecākiem, kas tā arī nekad nesatikās Daugavas stadionā, lai vienotos grandiozajos rakstos. Manā ideālajā pasaulē tas būtu bijis viens koncerts ar visiem jau pieminētajiem elementiem, parādot gan dziesmu un deju svētku skaisto un radošo pusi, gan grūtības un cīņu, lai pie šī skaistuma nonāktu.

Vai ir skumji, ka svētki ir beigušies? Mazliet. Bet ir arī liels prieks, ka Latvijas Televīzija ir radījusi tik daudz kvalitatīvu, radošu un emocionālu filmu, kas pastāstīs arī nākamajām paaudzēm, cik ļoti mīlam deju, dziesmu un muzicēšanu. Lai arī pati šajos svētkos nepiedalījos, ar filmu palīdzību mans dzīvoklis tika piedejots un piedziedāts jo skaļi un koši, un par to paldies!

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notika no 12. jūlija līdz 6. novembrim. Svētku kopējo programmu veidoja dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises tika iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti