Ceļojums

Iepazināmies ar Preiļu novada jauniešu pūtēju orķestri

Ceļojums

Iepazināmies ar Gulbenes novada vidusskolas jauniešu deju kolektīvu „Rūsiņš”

Iepazinām Mārupes valsts ģimnāzijas zēnu kori

Mēģinājumos arī vingro – Mārupes Valsts ģimnāzijas zēnu kora vadītājai jāizglītojas arī sportā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

29. jūlijā #dziedundejo2021 norise «Saulesvija» ievijās skanīgajā un līksmajā Mārupes novadā. Šeit varēja sastapt dzīvespriecīgos Mārupes Valsts ģimnāzijas zēnu kora dalībniekus un tā vadītāju Ingu Cirsi. Koris darbojas jau kopš 1993. gada. Kolektīvs aktīvi muzicē, piedalās skolas un novada pasākumos. Viesojies arī Vācijā, Itālijā un Horvātijā. Kora repertuārs ir ļoti dažāds – no klasikas līdz mūsdienu komponistu dziesmām. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Zēni ar prieku regulāri piedalās  koru salidojumos un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kas dod iespēju iegūt jaunu pieredzi, sajust atšķirīgu atmosfēru un vienoties kopkora daudzbalsīgajā, emocionāli bagātajā skanējumā.

“Korim jau pēc diviem gadiem būs lieli svētki – 30 gadu jubileja.

Protams, mums ir savas tradīcijas, arī regulāri piedalāmies Dziesmu svētkos, tas mums vienmēr ir tāds liels notikums.

Pirms trīs gadiem esam uzsākuši jaunu tradīciju – katru gadu mēs apmeklējam kādu no Eiropas valstīm, lai zēni redz pasauli, lai var iepazīt jaunus draugus, lai redz, kā dzied citi zēnu kori. Tas mums ir tāds ļoti jauks pasākums,” stāsta kora vadīja Inga Cirse.

Mārupes Valsts ģimnāzijas zēnu koris un tā dalībnieks Rafaels viesojās Horvātijā, kur notika vairākas uzstāšanas, kas ne tikai priecēja Horvātijas publiku, bet arī ļāva tai iepazīt latviešu kultūru. Ļoti augstu tika novērtēts zēnu a cappella dziedāšanas prasmes. Rafaelam šie ir otrie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki:

“Pirmo reizi piedalījos 2. klasē un tagad e-svētkos. Abi dziesmu svētki ir ļoti atšķirīgi.

Kad gāju 2. klasē, bija ļoti daudz cilvēku, viena liela estrāde, kur mēs kopā dziedājām. Atceros arī lielo karstumu. Man gan negāja tik traki kā citiem svētku dalībniekiem, kas stāvēja daudz augstāk. Bet šogad, kad notiek e-svētki – tu pats nofilmē, aizsūti skolotājai, viņa saliek kopā.”

Inga Cirse, kura ir Mārupes Valsts ģimnāzijas zēnu kora mākslinieciskā vadītāja kopš 2009. gada, stāsta, ka koris pēdējo piecu gadu laikā ir krietni audzis dalībnieku skaitā, – pašlaik korī dzied vairāk nekā 40 zēnu. 

“Zēni grib dziedāt un nāk arī cītīgi uz mēģinājumiem, prieks par viņiem. Mēģinājumos mums iet ļoti labi. Skolotājai tiešām ir jābūt ļoti aktīvai, enerģiskai, jāpārzin dažādi sporta veidi – hokejisti, futbolisti jāzina. Puišiem arī tādas sarunas ir.

Mēs kora mēģinājumos aktīvi vingrojam. Puiši tad uzreiz dzied skanīgāk, ir izkustējušies un mundrāki. Mums ir patiešām interesants mēģinājumu process,” atzīst Inga Cirse.

Kora dalībnieku un viņu vadītājas lielākais lepnums par Mārupes novadu ir strauji augošie jaunie uzņēmumi, kas tieši šeit ir atraduši savu mājvietu. Mārupes novads korim ir īpašs ar to, ka ir iespēja laiku pavadīt gan sportojot, gan piedaloties dažādos pasākumos. Kora zēnus tas patiesi priecē, jo viņi ne tikai dzied, bet arī aktīvi sporto – gan spēlē futbolu, gan nodarbojas ar vieglatlētiku.

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti