Māris Sirmais: Latvijā ir izveidojusies ārkārtīgi spēcīga jauno diriģentu paaudze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Atskatoties uz 30.jūnijā notikušajiem Dziesmu kariem, kormūzikas speciālisti uzsvēra diriģentu un koru ārkārtīgi augsto māksliniecisko līmeni, kā arī nedaudz pieskārās neērtajam jautājumam par tā saucamajiem koru izpalīgiem.

“Es vakar jutos laimīgs, ka es neesmu žūrijā. Es žūrijas cilvēkus neapskaužu,” atskatoties uz 30.jūnijā notikušajiem Dziesmu kariem, Latvijas Radio atklāja diriģents Māris Sirmais.

Domas ar žūriju gan Sirmajam esot sakritušas gandrīz pilnībā. Kā klausītājs diriģents uzsvēra, ka ļoti svarīgas ir ir ne tikai tehniskas un ideāli noslīpētas vietas, bet arī kora spēja uzrunāt un aizraut klausītāju.

Koru līmeni Latvijā vispār Sirmais raksturoja kā ārkārtīgi augstu. Īpaši viņš akcentēja, ka ir izveidojusies ārkārtīgi spēcīga jauna diriģentu paaudze. “No kurienes smēluši pieredzi un meistarību – neticami,” pauda Sirmais. Viņš arī neslēpa gandarījumu, ka šobrīd profesijā, kas nav ne īpaši izredzēta, ne izcili atalgota, ir strauji izaugusi jauna paaudze, kas ir “burtiski apsēsta ar šo lietu.” Viņš pat pieļāva, ka nākamajos Dziesmu  svētkos būtu strauji jāmaina virsdiriģentu kontingents.

Savukārt muzikoloģe un Latvijas Radio 3 “Klasika” žurnāliste Inta Pīrāga norādīja uz daudzu koru izcilo izaugsmi, ko varēja vērot Dziesmu karos un uzsvēra repertuāra izvēles nozīmīgumu. 

Runājot par izpalīgiem, kad, piemēram, viens cilvēks piedalās skatēs četros koros, Sirmais norādīja, ka izpalīgu gadījums aktualizē jautājumu par koru dalīšanu kategorijās ar to mākslinieciskās kvalitātes līmenim atbilstošu repertuāru, kā arī uzsvēra –  Dziesmu karos, protams, neviens izpalīgs neesot manīts. Tomēr dziedātāju “aizlienēšanu” dziesmas specifikas dēļ Sirmais neuzskata ne par kādu pārkāpumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti