Labrīt

Ārzemēs dzīvojošie tautieši sašutuši par VID vēlmi saņemt viņu banku kontu datus

Labrīt

Artjoms Konohovs par Turcijas un ES attiecībām

Ceļā uz Dziesmu svētkiem: iepazīsti Pētera Vaska "Mūsu dziesmu"

Mācies dziedāt Pētera Vaska «Mūsu dziesmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šīs dienas stāsts veltīts Pētera Vaska komponētajai dziesmai sieviešu koriem „Mūsu dziesma”.

 

„Šī dziesma tapa pagājušajā gadsimtenī, es domāju, ka tas bija 1990.gadā,” atceras komponists Pēteris Vasks.

„Tas bija tāds sevišķs laiks mūsu tautas un valsts vēsturē. Tās mutes mums tajā laikā bija diezgan aizdarītas, un tad, „bez piecām divpadsmitos”, kā es parasti saku, notika tas brīnums, ka lielvalsts, kurai mēs bijām vardarbīgi pievienoti, sabruka, un mēs tapām brīvi. Man liekas, ka jebkuram godīgam komponistam jebkurā skaņdarbā tās brīvības alkas ir, un tur nav ko slēpt,” stāsta Vasks.

“Ja tu raksti instrumentālu mūziku, tad vēl var nomaskēties un tev neviens klāt netiks, bet ar tekstiem okupācijas gados bija krietni vien sarežģītāk. Bet tajā apmulsuma brīdī vairs neviens neko nevarēja kontrolēt, un es izdomāju, ka šajā tekstā viss ir skaidrs: „Sveši ļaudis mums gribēja /varēm mutes aizdarīt…” Bet mēs turējāmies pretī! Tad nu es atradu tādu tekstu un vienkārši ņēmu un sacerēju,” atminas komponists.

“Man liekas, ka jebkurai dziesmai un tekstam svarīgs ir virsuzdevums. Ja tajā laikā tas bija pavisam skaidrs un konkrēts, tad tagad tas joprojām ir palicis, kaut mazliet ir mainījies. Tas ir – neaizmirstiet savu pašcieņu, stāviet lepni, dziediet lepni, lepojieties ar savu zemi! Tas ir tas, ko es gribēju šajā dziesmā un patiesībā jebkurā savā skaņdarbā stāstīt,” saka Vasks.

“Mums ir tāda laime būt par latviešu komponistiem, mēs tiešām esam izredzēta tauta. Jo mūsu zeme ir tik bezgala skaista, un mūsu cilvēki, tiesa, ne visi, bet labākā daļa ir stipri un dzied. Esmu pārliecināts, ka šī dziesma skanēs ļoti labi, jo to dziedās sieviešu kori. Sievietes taču ir mūsu tautas stiprākā daļa, un viņas arī vislabāk dzied!” smaida Pēteris Vasks.

Pētera Vaska "Mūsu dziesma"
00:00 / 03:20
Lejuplādēt


 


 

MŪSU DZIESMA

Latviešu tautasdziesmas vārdi
Pēteris Vasks (1946)

 

Sveši ļaudis mums gribēja

Varēm mutes aizdarīt.

Vaļā durvis, vaļā logus,

Vaļā mana valodiņa.

Skan dziesmiņa dunēdam’!

 

 

 

XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku noslēguma koncerta kora dziesmu apkopojuma izdevums un pilns nošu komplekts pieejams "Musica Baltica" mājaslapā.

Iepazīsti arī citas 2018.gada dziesmu svētku dziesmas!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti