Ceļojums

Iepazināmies ar Kandavas Mākslas un mūzikas skolas popgrupu "Taustiņi"

Ceļojums

Iepazināmies ar Zvejniekciema vidusskolas folkloras kopu

Iepazināmies ar Ogres Mūzikas un mākslas skolas koklētāju ansambli „Rota”

Ļoti novērtējam klātienes mēģinājumus – Ogres koklētāju ansamblis «Rota» svētkiem gatavojās vairāk nekā divus gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viena no pēdējām pašvaldībām, kur viesojās #dziedundejo2021 svētku norises “Saulesvija” vēstneši, bija Ogre. Tur 27. jūlija pēcpusdienā karsto jūlija svelmi bija nomainījis pamatīgs lietus, kas krietni izmērcēja gan svētku dalībniekus, gan arī vēstnešus. To paspēja pieredzēt Ogres Mūzikas un mākslas skolas koklētāju ansamblis "Rota” un tā vadītājas Dace Bleikša un Dace Priedīte. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Koklētāju ansamblis "Rota” ir Ogres Mūzikas un mākslas skolas kolektīvs, kas savos septiņos pastāvēšanas gados piedalījies Austrumlatvijas reģiona kokļu mūzikas pasākumos, viesojies TV raidījumā "Brīnumskapis”, godpilni pārstāvējis mūzikas skolu valsts svētku koncertos Ogres Kultūras centrā, kā arī divas reizes piedalījies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Šobrīd ansamblis apgūst jaunu skaņdarbu – Leonarda Koena "Aleluja” ar cerību to atskaņot kādā skaistā koncertā klātienē.

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki šogad noris citādākā formātā, nekā ierasts, kā arī gatavošanās process šoreiz bijis izaicinājumu pilns.

“Mēs dziesmu svētku repertuāru mācījāmies vismaz divus gadus vai droši vien pat vairāk. Un pēc 2020. gada marta šī gatavošanās notika ''Zoom'' platformā, kur individuāli strādājām ar katru bērnu.

Un tad mēs atkal klātienē satikāmies 2021. gada vasarā. Mums bija diezgan liela pauzīte pa vidu. Bet, protams, liels prieks bija atkal tikties un gatavoties šiem dziesmu svētku pasākumiem, kas beidzot notika,” stāsta koklētāju ansambļa “Rota” vadītāja.

Iemācīties svētku repertuāru attālināti ir iespējams, tomēr Ogres Mūzikas un mākslas skolas ansambļa “Rota” koklētājas atzīst, ka klātienes sanākšanas un mēģinājumi ir patiešām īpaši:

“Tur rodas sajūtas, kuras nevar noraksturot.” 

Toties kolektīva “Rota” dalībniecei Laurai spilgtā atmiņā palicis ir #dziedundejo2021 citādais gājiens “Saulesvija”, jo “bija ļoti, ļoti lietaina diena. Bet vismaz mēs satikāmies kopā un varējām nospēlēt kaut ko”.

Ansambļa vadītāja Dacei Bleikša lietaino laiku uztvēra kā patīkamu izaicinājumu, kas bērniem parādīja to, ka svētkos mēdz būt visādi.  

“Lietus dēļ spēlējām mēs, skolotājas, jo ar koncertkoklēm īsti lietū tomēr nevar spēlēt. Instruments ir jāsaudzē. Tad mēs izlīdzējāmies ar etnogrāfisko koklīti un dziedāšanu,” stāsta ansambļa “Rota” vadītāja.

Arī Ogres Mūzikas un mākslas skolas koklētāju kolektīvs “Rota” ir priecīgi un lepni par savu pilsētu: “Lepojamies ar mūsu Mūzikas un mākslas skolas direktoru Atvaru Lakstīgalu. Mums ir ļoti paveicies, ka mums ir šāds ļoti augstas klases diriģents, mūziķis, kas mācījies prestižās skolās. Un ir Liepājas Simfoniskā orķestra diriģents, kā arī Latvijas Nacionālās operas un baleta izrādēs un koncertos kā diriģents darbojas. Noteikti ir jāapmeklē Ogres Zilie kalni un strūklaka Ogres centrā.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti