Kultūras ziņas

Baronu dzimtas koka digitālā ekspozīcija

Kultūras ziņas

Osvalda Zvejsalnieka Latgales - Lietuvas ainavas

Vai simtgades Dziesmu svētki notiks būvbedrē?

Līdz Dziesmu un deju svētkiem 465 dienas: Vai svētki notiks būvbedrē?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz Dziesmu un deju svētkiem atlikušas tieši 465 dienas, taču vēl nevienā no galvenajām svētku norises vietām – Daugavas stadionā un Mežaparka Lielajā estrādē – nav sākti plānotie rekonstrukcijas darbi. Šobrīd visneparedzamākā situācija ir ar Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukciju, jo iepriekš iesniegto būvnieku sūdzību dēļ ieildzis būvnieku izraudzīšanās konkurss. 23. marta pēcpusdienā plānots atvērt iesniegto piedāvājumu aploksni un 24. martā būs zināms, kad varētu paziņot arī konkursa uzvarētāju. Taču, ja tiks apstrīdēti arī konkursa rezultāti, tad simtgades Dziesmu svētki, visticamāk, notiks neremontētā estrādē

Uz emocionālas cerību nots 2013. gada vasarā noslēdzās lieluzvedums “Tēvu laipas” iepriekšējos Dziesmu un deju svētkos. Tomēr 15 mēnešus pirms svētkiem stadionā par gaidāmo pārmaiņu sākumu vēl gandrīz nekas neliecina.

Jau 31.martā plānots stadionu beidzot nodot būvnieku rīcībā, lai jau nākamā gada maija vidū esošās tribīnes ar 5600 vietām piedzīvotu vērienīgu rekonstrukciju, bet to būtu pēc tam divreiz vairāk. Plānots, ka mainīsies arī to izkārtojums un arī gadiem pierastais skats stadionā.

Tribīņu pārbūve esot tikai pirmais no Daugavas stadiona 55 miljonu eiro vērtās pārdzimšanas posmiem. Un pārmaiņas būšot arī tribīņu iekšpusē.

„Šobrīd, jau strādājot kopā ar būvnieku, mēs redzam – nav bažu, strādā bez brīvdienām, viņu grafiks ir vēl striktāks, viņi uzlikuši vēl augstākus tos termiņus, nekā mēs prasām, viņi iekļaujas šajos termiņos, 1.aprīlī šeit būs būvlaukums. Un visi eksperti saka – tas ir īstenojams,” saka Daugavas stadiona valdes loceklis Elmārs Brikmanis.

Ja par Daugavas stadionu Dziesmu svētku rīkotājiem sirds salīdzinoši mierīga, tad to nevar teikt par epopeju, kas apvij Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas 1. kārtu, kurā plānots par 7000 palielināt skatītāju vietas, bet dziedātājiem uzbūvēt papildu koka tribīnes, kur varēs satilpt vēl gandrīz 3000 dziedātāju.

„Bažas par to, ka viss notiek diezgan vēlu un pēdējā brīdī, protams, ir. Un nekas nevar būt ļaunāks kā attapties pirms svētkiem, ka mums vēl ir būvbedre, piemēram,” saka Dziesmu svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Klišāns.

Situāciju sarežģījis ieilgušais būvnieka izraudzīšanās konkurss, par kura kritērijiem būvnieki iesniedza pretenzijas.

Iepriekš tika plānots, ka konkurss, kurā tiek meklēts būvnieks, varētu noslēgties apmēram 10.martā, un vēl aizvien tiek izteiktas cerības, ka estrādi pēc pirmās kārtas rekonstrukcijas tomēr izdosies nodot ekspluatācijā 2018. gada 18.jūnijā.

To būtu iespējams izdarīt, ja aprīlī noslēgtu līgumu ar būvnieku un vēlākais 10.maijā sāktu būvniecības darbus. Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs telefona sarunā norāda, ka tomēr nav izslēgts, ka pretendenti, kuru vārdi tiks publiskoti šo piektdien, 24.martā, varētu vēlāk apstrīdēt arī konkursa rezultātus.

„Ja jebkurš no pretendentiem par mūsu lēmumu – vienalga, vai mēs pieņemsim lēmumu par vislētāko vai dārgāko, es šobrīd negribu jums teikt, cik tur ir pretendentu, to visu atliekam līdz piektdienai. Bet, ja kaut viens no viņiem uzraksta sūdzību, viss. Ir zināma procedūra – mums uz sūdzību jāsagatavo paskaidrojumi, IUB vajadzētu izskatīt un tad pieņemt lēmumu, un kaut viņi pieņem lēmumu mums par labu, viss – mēs nevaram paspēt. Jebkura šī procesa novilcināšana pieliek krustu pie šī objekta realizācijas pirms 2018. gada Dziesmu svētkiem,” saka Burovs.

Arī svētku rīkotāji uzskata – ja nevar pagūt darbus paveikt laikā, tad labāk tos nemaz uz šiem svētkiem nesākt.

„Labākā gadījumā varētu būt šīs te sānu koka tribīnes jaunās, arī pagaidu, vismaz tās uz simtgadi varētu atļauties sakārtot,” saka Klišāns. „Droši vien jau ir arī naivi aicināt atmest kaut kādus tādus formālus strīdus pie malas un padomāt par to rezultātu un vajadzību, bet varbūt, ka kaut kur kaut kādas veselā saprāta un sirdsapziņas paliekas vēl ir palikušas cilvēkos.”

Rīkotāji sola, ka, neskatoties ne uz ko, viņi turpina darbu pie svētku programmas. Un pat gadījumā, ja Mežaparka estrādes rekonstrukcija tiks pārcelta uz vēlāku laiku, atradīs risinājumu, lai koncertā piedalītos iepriekš solītais koristu skaits un mājās nevienam nebūtu jāpaliek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti