Latvijas novados ielīgos dziesmu un deju svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas novados trīs jūnija sestdienas tiks ielīgoti dziesmu un deju svētki, pavēstīja dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva.

Pasākumos piedalīsies novadu folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, ielīgojot vasaras saulgriežus un atgādinot par dziesmu un deju svētku vadmotīvu „Gaisma līgo Latvijā”, kā arī izstādēs būs apskatāmas katram novadam raksturīgās segas.

Svētku ielīgošana sāksies 8.jūnijā Līvānos, Latgales Mākslas un amatniecības centrā, kur latgalieši rādīs lauku darbus, kas jāzina ikvienam, gatavojoties līgošanai. Notiks koncerti, amatu darbnīcas, kā arī tiks atklāta krāšņa dažādu Latvijas novadu segu izstāde un ikvienam būs iespēja nogaršot Latgales tradicionālos ēdienus.

15.jūnijā dziesmu svētki tiks ielīgoti Ventspilī atjaunotās Livonijas ordeņa pils pagalmā un dārzā. Kurzemes folkloras kopas un svētku viesi no Ziemeļvidzemes izdziedās sava novada skaistākās dziesmas, savukārt novadu skaistākās segas varēs aplūkot Ventspils galvenajā bibliotēkā un Pārventas bibliotēkā.

Ielīgošana noslēgsies 21.jūnijā gan Jelgavas novada Staļģenē, gan Turaidā. Staļģenē pīs Jāņu vainagus un vītnes, aplīgos tuvējās mājas un to iedzīvotājus, aicinās uz sadziedāšanos un apdziedāšanos, kā arī ies rotaļās ap resnāko Staļģenes ozolu. Ar uguns rituālu tiks aizdedzināts ugunskurs, pie kura dziesmas un rotaļas turpināsies, no rīta visus līgotājus aicinot doties uz Lielupes tiltu sagaidīt saules uzlēkšanu. Novadu segu izstāde būs apskatāma Staļģenes Izglītības, kultūras un sporta centrā "Līdumi".

Turaidas Dainu dārzā dziesmu un deju svētkus ielīgos vidzemnieki. Turaidas Dainu kalnā vīs vainagus un ozola vītnes, apdziedās Jāņu tēvu un Jāņu māti, būs ugunskura aizdegšanas rituāls, varēs lēkt pāri Jāņu ugunskuram un mazgāt muti Dainu kalna rasā. Jāņkalnā varēs iet Jāņu rotaļās un veikt Jāņu rituālus, bet no rīta Gaujā laist Jāņuguns plostu. Savukārt Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā mājā varēs redzēt krāšņu Latvijas novadu segu izstādi.

Plašāk par Dziesmu svētku ielīgošanas dalībniekiem un norisēm: http://www.dziesmusvetki.tv/lv/zinas/53

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti