Globālais latvietis. 21. gadsimts

Piederības veidošana Latvijai un mītnes zemei, esot prom no Latvijas?

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Diasporas organizācijām jauni vadītāji. Viņu redzējums turpmākai darbībai

"Ar raitu soli, skaņu balsi - maz’ bišķiņ skaļāk!". Šovasar dziesmu un deju svētki Amerikā

Lai vai kas, svētki būs! Kā top Amerikas latviešu dziesmu un deju svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Ar raitu soli, skaņu balsi – mazbišķiņ skaļāk!" – ar šādu aicinājumu sevi piesaka 15. Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki ASV, kas pirmo reizi notiks Minesotā. Svētku programma pamatīga, notikumu daudz. Cik tiem gatavi rīkotāji, ciktāl gatavi potenciālie dalībnieki, un kuri darbi vēl jāpasteidz? Kādi būs šīs vasaras Amerikas latviešu dziesmu un deju svētki, raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts" skaidroja svētku rīkotāji Amerikā.

Sarunā piedalās Dziesmu svētku Rīcības komitejas priekšnieks Ansis Vīksniņš, Dziesmu svētku mūzikas nozares vadītāja Krisīte Skare un Dziesmu svētku tautas deju lieluzveduma vadītāja Astrīda Liziņa.

Sarunu sākam ar jautājumu, kāpēc izvēlēts tieši tāds sauklis Vispārējiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem? Izrādās, ka tam ir vistiešākā saistība ar mērķi, kāds uzstādīts šīs reizes svētkiem, proti, lai par tiem uzzina ne tikai latviešu sabiedrība, bet arī amerikāņi. Rīcības komitejas priekšnieks Ansis Vīksniņš norāda, ka līdz šim, iespējams, latvieši savu skaisto svētku tradīciju nav rādījuši Amerikas sabiedrībai, tāpēc šoreiz mēģināts īpaši pie tā piestrādāt:

"Mēs gribam, lai šie svētki ir mazliet skaļāki tanī ziņā, ka gribam būt redzēti un pamanīti plašajā Amerikas sabiedrībā, un tā doma ir, ka mēģināsim šajos svētkos iesaistīt vietējo, Minesotas amerikāņu publiku.

Ne tikai kā skatītājus, bet arī kā programmas izpildītājus. Mēs ļoti pie tā piestrādājam. Mums ir vairāki koncerti, kuros piedalīsies koristi no Latvijas un Amerikas latviešu sabiedrības, un arī vietējie amerikāņi piedalīsies. Mums ir viens koncerts, kurā uzstāsies koris "Anima" no Saulkrastiem, un viens ļoti labs koris no Minesotas. Doma ir ne tikai paplašināt programmu, bet arī dot iespēju vietējai publikai vairāk iepazīties ar mūsu Dziesmusvētku skaisto tradīciju. Tāda ir tā doma par skaļumu, ka mēs gribam būt redzēti, dzirdēti un pamanīti plašajā sabiedrībā."

Kā uzsver Ansis Vīksniņš, šie dziesmu svētki plānoti kā tautas svētki, kā tautas saplūdums, kur katrs atradīs savu vietu.  

Latviešu dziesmu svētkiem Amerikā jau ir izdevies pievērst sev uzmanību, interese esot, veidojas laba sadarbība ar Minesotas galvaspilsētas Sentpolas kultūras jomas pārstāvjiem, bijušas sarunas ar koriem, ir liela interese, pieteicies arī vietējais ansamblis, kas grib piedalīties dziesmu svētku notikumos. Interese no amerikāņiem ir jau pirms svētkiem, un tas ļauj domāt, ka sauklis "mazbišķiņ skaļāk" jau strādā un ir sadzirdēts un pamanīts.

Turklāt dažiem vietējiem dzinulis ir ziņkārība noskaidrot, kas tad īsti tie latviešu dziesmusvētki ir un kā es varu tajos iesaistīties.

Protams, ka katram no dziesmu svētku dalībniekiem ir sava motivācija tajos piedalīties, arī Rīcības komitejas pārstāvjiem visbiežāk tā meklējama bērnībā un savulaik piedzīvotajos dziesmu svētkos. Krisīte sarunā atklāj, ka viņai jo spilgti atmiņā palicis Latvijas dziesmu svētkos piedzīvotais kopkora koncerts Mežaparka estrādē: "Tas bija 1990. gadā, man bija astoņi gadi, un es atceros kopkora koncertu. Atceros tās garās stundas, kurās es kā mazs bērns sēdēju visu laiku un skatījos, nespējot noticēt tam, ko es redzu.

Es jau tad, bērns būdama, zināju, ka gribēšu būt tajā visā iesaistīta. Un tagad tas ir piepildījies, esmu dziesmu svētku rīkotāju komandā!" 

Darbs pie svētku rīkošanas, protams, norit pandēmijas ēnā, sadzīvojot ar visiem ierobežojumiem, bet organizētāji no visas sirds cer, ka nekas, pilnīgi nekas neizjauks plānotās norises un, kā smej gan tautas deju lieluzveduma vadītāja, gan atbildīgā par koru kopkoncertu, tad gadījumā, ja vajadzēs dziedāt vai dejot maskās, svētku dalībnieki tam esot gatavi. Programma Minesotas Dziesmu un deju svētkiem ir patiesi krāšņa un jaudīga, bez jau tradicionālajām dziesmu svētku norisēm – koru kopkoncerta un deju lieluzveduma – padomāts arī pie dažādiem jaunumiem. Būs gan teātris, gan dzeja, džezs, rokkoncerts, zaļumballe Misisipi upes krastmalā. Allaž gaidīts pasākums ir jaundeju skate, jaunums būs svētku laikā rīkotais  biznesa forums. Plašāka programma meklējama ASV dziesmu svētku vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti