Dienas ziņas

Rēzeknē gatavojas lāpu gājienam

Dienas ziņas

Galēnos godā celts senais latgaļu tērps

Kuldīgā izstāde par Dziesmu un deju svētkiem

Kuldīgā atklāta Dziesmu un deju svētku stāstiem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mainījušies laiki un valsts iekārtas, bet nekas nav spējis apturēt un iznīcināt latviešu dziesmas un dejas mīlestību. Lai pastāstītu, kā šī tradīcija dzīvojusi un saglabāta līdz mūsu dienām, Kuldīgas novada muzejā izveidota izstāde “Vienoti dziesmā, dejā un sirdī”. Te svētki izteikti gan dažādos priekšmetos, gan sajūtu telpā.

Ar skanīgajām meiteņu kora “Cantus” balsīm Kuldīgas novada muzejā atklāta izstāde “Vienoti dziesmā, dejā un sirdī”. Tā stāsta par vienu no mūsu nacionālās identitātes simbolu – Dziesmu un deju svētkiem.

Plašu izstādes daļu veido privātkolekcionāra Roberta Kulpes kolekcija, ar kuru var izsekot šīs tradīcijas attīstībai no pirmajiem svētkiem 1873. gadā, kad uz nozīmītes uzraksts vēl vecajā drukā, līdz pat šodienai. Roberts pats ilgus gadus dziedājis Ikšķiles korī, kolekciju veidojis no 1980. gada un atzīst, ka tā papildinās joprojām, priekšmetus Kulpes kungs ne tikai nopērk vai iemaina, bet tos viņam arī dāvina.

Viņš atzīst, ka glabā šos priekšmetus, lai saglabātu tos nākamajām paaudzēm, un tādējādi tās redzētu svētku vērienu.

Šobrīd kolekcijā ir 400 dažādu priekšmetu. Katrā vitrīnā izvietotās lietas stāsta par kādu svētku vēstures posmu, piemēram, to sākumu, padomju laikiem, ārzemēs notikušajiem svētkiem, skolēnu un arī dažādu novadu un rajonu svētkiem. Ne mazums uzmanības veltīts arī kolektīviem.

Izstāde papildināta ar Kuldīgas novada muzeja krājumā glabātajām afišām, arī ar sajūtu telpu, kurā izdzīvot spilgtākos dažādu gadu Dziesmu svētku mirkļus var ar video palīdzību. Telpa iekārtota ar Kuldīgas novada iedzīvotāju palīdzību, kas dalījušies ar savām fotogrāfijām, atziņām un tērpiem.

Pavisam tuvu te apskatāms tērps, kādā šogad kopkori diriģēja novadnieks Edgars Račevskis, te arī diriģenta Jāņa Dūmiņa tērps no 70. gadiem.

Kuldīdzniecei Lilijai Baukšei pirmie Dziesmu svētki bija 6. klasē, un tiem viņa uzticīga ir joprojām, jau 40 gadus dziedot jauktajā korī “Ventava”. Arī viņa izstādē dalījusies ar savām sajūtām. 

“Man tas ir kaut kas svēts, jo dziesmā var izteikt savas domas, mīlestību, naidu, tā es jūtu,” saka Baukše.

Izstāde Kuldīgas novada muzejā būs apskatāma līdz nākamā gada aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti