Konferencē diskutēs par nākamajiem Dziesmu un deju svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas Latviešu biedrības namā 30. un 31.oktobrī notiks konference „Dziesmu un deju svētki Latvijas simtgadei", ko organizē XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku rīkotāji Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Konferences laikā diskutēs gan par svētku vēsturisko lomu, gan misiju, gatavojoties nākamajiem svētkiem 2018.gadā. Tāpat paneļdiskusijās spriedīs par svētku repertuāru, dalībniekiem, gatavošanos, komunikāciju, finansējumu un citiem būtiskiem jautājumiem.

Es sagaidu, ka šī konference būs ļoti konstruktīva un mēs runāsim par to, kādas mācības esam guvuši iepriekšējos svētkos un kā ar šiem secinājumiem mēs varam iet uz priekšu un jau gatavoties 2018.gada svētkiem," norāda Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Dace Melbārde. „Konference būs vainagojums divus mēnešus ilgušajai Dziesmu svētku izvērtēšanai."

"Katros Dziesmu un deju svētkos izskan atšķirīgi viedokļi par vairākiem svētku veidošanas jautājumiem, sākot ar repertuāru un beidzot ar finansējuma plānošanas prioritātēm," stāsta Dace Melbārde. "Domājot jau par 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem, kā arī par tradīcijas saglabāšanu ilgtermiņā, ir nepieciešams vienoties par dažiem pamatjautājumiem – kāda ir svētku misija, kas ir svētku galvenās mērķgrupas, pēc kādiem principiem jāveido svētku repertuārs."

Atklāšanā Melbārde iepazīstinās ar 2013.gada Dziesmu un deju svētku rezultātiem, galvenajiem secinājumiem un gūtajām atziņām, gatavojoties 2018.gada Dziesmu un deju svētkiem.

Konferences pirmajā dienā notiks diskusija par Dziesmu un deju svētku lomu, gatavojoties Latvijas simtgadei, optimālo programmu, kā arī par jautājumu, kas ir svētku mērķauditorija.

Tiks spriests arī par to, kāda ir iespējamā pašu Dziesmu un deju svētku dalībnieku iesaiste svētku veidošanā un kā būtu jānotiek virsvadītāju un virsdiriģentu izvirzīšanai. Konferencē tiks skarts arī jautājums par labāko svētku organizatorisko un finanšu modeli, svētku pieejamību, kā arī sadarbību ar diasporas latviešiem un mazākumtautībām. Tāpat tiks runāts par to, kādiem vajadzētu būt svētku komunikācijas mērķiem un turpmākajiem uzdevumiem.

Konferences otrās dienas tēma būs svētku tradīcija kontekstā ar izglītību. Paneļdiskusijā piedalīsies Igaunijas Kultūras ministra padomnieks nacionālās kultūras jautājumos Eino Pedaniks (Eino Pedanik), Igaunijas Nacionālā Folkloras padomes pārstāve Ene Lukka-Legikjana (Ene Lukka-Legikjan) un Lietuvas Tautas kultūras centra direktora vietniece Vida Šatkauskiene. Pēc tam darba grupās tiks diskutēts par kultūrizglītības jautājumiem un tradicionālo kultūru kā svētku tradīcijas nozīmīgu ilgtspējas faktoru.

Konferences paneļdiskusijās piedalīsies: Uģis Brikmanis, Dace Melbārde, Gatis Mūrnieks, Mārtiņš Klišāns, Vita Jermoloviča, Jānis Vētra, Rūta Muktupāvela, Gints Ceplenieks, Iveta Pētersone-Lazdāne, Artūrs Maculēvičs, Edīte Siļķēna, Anda Beitāne, Lilija Zobens, Līga Ribicka, Eiženija Aldermane, Anda Laķe, Romāns Alijevs, Agra Bērziņa, Inguna Grietiņa, Egons Salmanis, Inta Ūbele, Dace Reinika, Antra Purviņa, Sandra Mežore, Dace Tihovska, Māra Mellēna, Valdis Muktupāvels un Ilona Linarte Ruža.

Konference „Dziesmu un deju svētki Latvijas simtgadei" būs skatāma interneta tiešraidē dziesmusvetki.tv. Konferences laikā jautājumus paneļdiskusijas dalībniekiem aicināts sūtīt uz e-pastu [email protected].

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti