Ceļojums

Iepazinām Bauskas bērnu un jauniešu centra deju kopu "Mēmelīte"

Ceļojums

Iepazinām Jaunpiebalgas kultūras nama jauniešu deju kolektīvu „Piebaldzēni”

Iepazinām Kuldīgas Kultūras centra tautas deju ansambli "Venta"

Jādara ar pilnu sirdi – Kuldīgas ansambļa «Venta» dejotāji iedrošina pārējos #dziedundejo2021 dalībniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

12. jūlijā Kuldīgā aizsākās Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 pirmais notikums – ceļš “Saulesvija”, kas no tradicionāla klātienes notikuma svētku dalībnieku gājiena Rīgā, laikmeta nosacījumu vadīts, aizvijās daudz garāku ceļu. Kuldīdznieki parādīja sevi visā savā spožumā gan videosveicienos, gan klātienē izrotājot dzimto novadu. Vieni no tiem bija Kuldīgas Kultūras centra tautas deju ansamblis “Venta” un viņu vadītāja Zita Serdante. 

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Deju skolotāja Zita Serdante ir gan tautas deju ansambļa (TDA) "Venta", gan bērnu deju kolektīva "Stariņš” vadītāja. Tie ir savijušies ciešām dejas saitēm, jo lielākā daļa "Ventas” jauniešu pirmos dejas soļus kā mazi ķipari ir spēruši "Stariņā” skolotājas Zitas vadībā. Abi kolektīvi ar panākumiem ir dejojuši visos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kā arī  katru gadu piedalījušies starptautiskos festivālos. 

“Kolektīvs “Venta” šogad, neskatoties uz šīm lielajām nebūšanām, ir diez gan labi saglabājies.

Pašlaik mēs esam 34 dejotāji, kas aktīvi dejo, aktīvi darbojas. TDA “Venta” dejo jaunieši no 8.–12. klasei. Esam maza, smuka, sirma pilsētiņa, kur ļoti daudz to jauniešu nav, tādēļ mēs tautas deju gaitas uzsākam stipri agri,” stāsta Zita Serdante.

TDA “Venta” ar lielu entuziasmu piedalās Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisēs – pavasarī notika aktīva gatavošanās tautas deju lielkoncerta “Saule vija zelta rotu” fināla video klipam “Svinēt sauli”, savukārt nesen tika dejots #dziedundejo2021 atklāšanas tiešraidē “Svētki esam mēs”. Tāpat arī “Venta” 25. septembrī dosies uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kur kopā ar citiem tautas deju kolektīviem izdejos koncertu “Tā tik ir vasara!”.

Savukārt 12. jūliju, kad citādais dziesmu un deju svētku gājiens “Saulesvija” ciemojās Kuldīgā, kolektīvs “Venta” atceras ar lepnumu: 

“Kādreiz vēsturiski Kuldīgā bija arī vilciens, kas gāja no Ventspils uz Liepāju cauri Kuldīgai. Tas bija maziņš, maziņš bānītis. Protams, sliežu jau sen vairs nav, tās ir aizaugušas ar biezu mežu.

Bet, tā kā mēs, Kuldīga, ļoti cīnāmies par to, lai vienmēr mēs būtu vēsturiski skaisti visos aspektos, kāds atraktīvs biznesmenis ir uzņēmies šo darbību, un mums ir mazs tūristu vilcieniņš vārdā “Ludis”.

Mēs izmantojām “Ludi”, lai izvizinātu cauri pilsētai citus kolektīvus, viesus, kas bija atbraukuši no Rīgas. Mums pašiem tas ļoti patika.”

Deju kolektīvā “Venta” Marks jau dejo ceturto gadu, un šie nav viņa pirmie dziesmu un deju svētki. Markam, protams, šis jaunais svētku formāts ir izaicinājums, taču viņš pret to attiecas ļoti pozitīvi.

“Es tiešām uzskatu, ka šī ir jauna un laba iespēja, kā kaut ko darīt un ka tas ir kaut kas tik neparasts, ka to vajag darīt. Ko šādu piedzīvos tikai vienreiz, tāpēc tas ir jādara ar pilnu sirdi. Karantīnas dēļ mēs ļoti iesēdējāmies mājās, tāpēc mums bija atkal jāuzbūvē sevi no jauna, lai dotu skatītājiem šo prieku un kvalitāti, ko mēs vienmēr cenšamies parādīt uz skatuves.

Man deja ir kā pagātne tagadnē. Tā ir tāda lieta, ko mūsu senči mums ir atstājuši, kas ir jāturpina dot arī mūsu bērniem, tāpēc ka tas ir kaut kas ļoti svēts.

Mums pašiem tas ir jānes uz priekšu,” savās pārdomās dalās TDA “Venta” dejotājs Marks.

Kolektīvu vadītāja Zita Serdante ir ļoti priecīga par savu pilsētu Kuldīgu: “Es lepojos ar to, ka mums tiek saglabāta vēsturiskā vide, ka tā tiek kopta tik ļoti gan no pašvaldības puses, gan paši iedzīvotāji rūpējas par pilsētu. Ar visu pilsētu ir jālepojas, nevar neko atsevišķi atdalīt.”

Arī Marks papildina: “Lepojos ne tikai ar mūsu deju kolektīvu, bet arī ar mūsu upi un Ventas rumbu, kas ir platākais ūdenskritums Eiropā.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no 1 līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti