Izstādē - tautas tērpu koris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas mākslas telpā atklāta Dziesmu svētkiem veltīta vērienīga tautas lietišķās mākslas izstāde „Dziesma top citādi”. Tajā piedalās 900 Latvijas meistaru ar teju 2000 dažādu žanru darbiem. Skatāmi lakati, segas, cimdi, pinumi, rotas, keramika un citi lietišķās mākslas darinājumi. Kopā ar tautas mākslu eksponēti arī modernie mūsdienu dizaina darbi.

Izstāde tautas lietišķo mākslu atklāj visā savā krāšņumā - skatītāja acis priecē latvisko rakstu, formu un krāsu daudzveidība un reizē arī ļoti skaista harmoniskā saskaņa. Arī pats izstādes iekārtošanas veids ir kā mākslas darbs: segas, piemēram, sakārtotas pa toņiem no smilškrāsas līdz sulīgi zaļajai, atspoguļojot it kā latvieša ceļu no jūras liedaga līdz zaļai pļavai un mežam, bet cimdi sakarināti milzīgos puzuros, pārsteidzot ar smalki niansētu krāsu saspēli.

Viena no izstādes iekārtotājām Gita Deksne stāsta, ka izveidot šādu puzuri no cimdiem prasa ļoti rūpīgu darbu, bet tagad arī pašai par rezultātu esot prieks: „Es to nodēvēju par tādu japāņu kimono. Vienmēr esmu priecājusies, kā tajā tiek salikti raksti, krāsas, kas pirmajā brīdī šķiet kopā nesader. Šeit ir tas pats - rūtains ar svītrainu, puķainu, un visneiedomājamākās krāsas, bet tās „sēž” visas kopā ļoti labi.”

Viena no izstādes sadaļām ir pinumi, kurā redzams, ka līdzās gaišajiem un tumšajiem pinumiem kā jaunums parādās tonētie pinumi. Keramikas ekspozīcija savukārt liecina, ka blakus glazētajai keramikai arvien lielāku lomu ieņem matētā keramika: „Vairāk patīk latvietim tagad matētais materiāls, tīra forma, tīrs ornaments”.

Dziesmu svētkiem veltīta izstāde nav iedomājama bez tautastērpu skates. „Es vispār uzskatu, ka latvietis nav latvietis, ja viņš kaut vai pāris reizes gadā, ja ne vairāk, neuzvelk mugurā tautas tērpu. Es uzskatu, ka tad viņš nav īsti piederīgs Latvijai,” saka tautas daiļamata meistare, aušanas darbnīcas „Vēverīšas” vadītāja Dagnija Kupče.

Tautastērpi izstādē "Dziesma top citādi" izvietoti kā dziedātāju koris, līdzās svētku tērpiem redzami arī darba tērpi, ko latvietis nēsāja ikdienā. Izstādē var iepazīt arī latviešu ziemas tautas tērpus.

Dziesmu svētkiem veltītā izstāde ir pirmais mēģinājums tautas mākslu eksponēt kopā ar mūsdienu dizaina darbiem, un, kā izrādās, tie līdzās var izskatīties pavisam harmoniski, stāsta izstādes koncepcijas autore Dagmāra Prīberga:

„Mums piedalās arī profesionāli mākslinieki dizaineri, kas it kā tautas mākslas stilā nestrādā, bet, lai arī tas ir mūsdienīgi, tāpat tur var saskatīt, ka viņu veikums tāpat stāv uz tautas mākslas pamatiem, nu kur mums sprukt. To tradīciju, mentalitāti mums nevar atņemt, tā ir kā valoda, karogs un himna”.

Dziesmu un deju svētku tautas lietišķās mākslas izstāde „Dziesma top citādi” Rīgas Mākslas telpā būs apskatāma līdz septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti