Gribu savu tautastērpu. Pirmais lēmums - arheoloģisko vai etnogrāfisko tērpu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Tuvojoties Latvijas valsts simtgadei un XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem, aizvien aktuālāks kļūst tautastērpu darināšanas jautājums. Līdz svētku ieskaņai palikuši vien daži mēneši. Vai šādā īsā laika posmā iespējams īstenot sen lolotu sapni – tikt pie sava dzimtā novada tautastērpa? Šorīt Guntas Nagles stāsts par to, ar ko sākt, meklējot savu tautastērpu, un kādu izvēlēties – arheoloģisko vai etnogrāfisko tērpu.

 

Gribu savu tautastērpu. Pirmais lēmums - arheoloģisko vai etnogrāfisko tērpu
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Uzsākot sava tautastērpa un tā iespējamo darinātāju apzināšanu, vispirms ielūkojos interneta resursos. Te ir pieejama visnotaļ bagātīga informācija par tautastērpu izgatavotājiem un cenām:  krekls, sākot no 40 eiro, brunči sākot no 135 eiro, vainags – aptuveni 50 eiro. Tomēr vēl nesteidzos veikt pasūtījumu tiešsaistē, jo daudzviet viens mani interesējošs brunču raksts pierakstīts atšķirīgām vietām.

Lai izvairītos no iespējamām kļūdām un maksimāli precīzi izvēlētos tautastērpu, kas raksturīgs manai dzimtajai Kārsavas pusei, sākumā dodos uz Latgales Centrālo bibliotēku Daugavpilī.

Bibliotekāre Inese Vaivare man norāda uz pāris izdevumiem par etnogrāfiju – aizvadītā gadsimta nogalē izdotajiem “Latvju rakstiem” trīs sējumos, te būšot viss par appģērbiem un apģērbu daļām visos Latvijas reģionos un novados.

Ne mazāk vērtīgi, darinot savu tautastērpu, būtu ielūkoties apjomīgajā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sagatavotajā izdevumā “Latviešu tautas tērpi”. Katrs no četriem sējumiem veltīts vienam no Latvijas novadiem.

Arī Marutai Grasmanei, kas ir tautas daiļamatniecības meistare, iznākusi pamatīga monogrāfija, kurā ir pieejama informācija par autentiskajiem seno novadu tautastērpiem.

Pēdējo gadu laikā tradicionālās mūzikas izpildītāji, folkloras kopas un citi radošie kolektīvi kā skatuves tērpu iecienījuši arī arheoloģisko tautastērpu. Lai sapratu, vai manā gadījumā būtu vērts apsvērt domu radīt arheoloģisko tērpu, dodos uz Latvijas Nacionālo vēstures muzeju.

“Tie ir kakla riņķi ar vītu loku. Dažiem no tiem ir uzlikta dekoratīva spirālīte. Ir divas aprocītes – katra uz savas rokas, ar zvērgalvu galiem. Simbolisks vērpjamās vārpstiņas skriemelis – importa mantiņa no austrumu puses. Ķemmes veida piekariņš,'' vēstures zinātņu doktors, arheologs un muzeja Arheoloģijas departamenta galvenais glabātājs Artūrs Tomsons izrāda 12. gadsimta seno latgaļu rotas, kas arheoloģiskos izrakumos atrastas Aglonas pusē. “Tieši, kas attiecas uz seno Latgaļu materiālu, tas ir viens no visbagātīgākajiem, jo tā tradīcija bija kapā līdzi dot ļoti daudzas dažādas piedevas, no kurām būtiska vieta bija bronzas rotaslietām.''

Latgaļu apbedījumos ir ļoti daudz saglabājušies arī dažādu tekstīliju fragmenti, kas ļauj gūt priekštatu par to, no kādiem elementiem sastāvēja seno latgaļu tērps.

Jautāts par arheoloģisko tērpu kā skatuves tērpu, Artūrs Tomsons uzsver - jāpievērš uzmanība tam, kādam nolūkam šis tērps tiek lietots:

''Mazliet jāpapēta. Ir pozitīvi zināt, kas jums ir mugurā, kas ar ko iet kopā. Akordeonu vai mūsdienīgus instrumentus [spēlēt] pie dzelzs laikmeta tērpa īsti nevajadzētu. Var kādu citu risinājumu pameklēt.”

Šobrīd pati esmu Daugavpils folkloras kopas “Dyrbyni” dalībniece un spēlēju kokli. Lai arī manis izvēlētajam mūzikas instrumentam arheoloģiskais tērps varētu atbilst, tomēr, tā kā folkloras kopa “Dyrbyni” uzstājas etnogrāfiskajos tautastērpos, šoreiz palieku pie etnogrāfiskā tautastērpa izvēles. Un, pārskatot iepriekš bibliotēkā norādītās grāmatas, nonāku pie interesanta atklājuma - lai arī Kārsavas novadu biežāk saista ar Ziemeļlatgali, etnogrāfijas izdevumos nereti Kārsavas apkaimes tautastērpi iekļauti Dienvidlatgalē.

Bruņojusies ar bibliotēkā ievāktajiem materiāliem un izlēmusi par labu tieši etnogrāfiskajam tautastērpam, jau nākošajā stāstā skaidrošu, kā komplektēt tautastērpu un kādus apavus pie tā izvēlēties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti