«Gaudeamus» dienasgrāmata: Dalībnieku ierašanās, mēģinājumi, rektoru izstādes atklāšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 29.jūnijam, Daugavpils uzņem 5000 Baltijas valstu studentus, kuri pulcējas 17.Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos "Gaudeamus".

Pirmās "Gaudeamus" svētku dienas laikā Daugavpilī ieradušies studenti no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, aizvadīti pirmie koncertu mēģinājumi un atklāta Baltijas valstu mākslas augstskolu rektoru darbu izstāde.

"Gaudeamus" ir lielāko studentu dziesmu un deju svētki Baltijas valstīs. Baltijas studentu Dziesmu un deju svētku tradīcija sākās 1956.gadā Tartu, un kopš tā laika svētki norisinās pārmaiņus kādā no Baltijas valstīm.

"Latvijā ir ļoti nopietna attieksme pret šo svētku rīkošanu - ir ļoti pārdomātas programmas. Vienlaikus mēs plānojuši svētku koncertus tā, lai nebūtu pārblīvēts ar mēģinājumiem - tie visiem bija mājās, bet šeit jā bauda svētki," saka "Gaudeamus" mākslinieciskās padomes priekšsēdētāja vietniece Agra Bērziņa.

Līdz šim pieciem "Gaudeamus" svētkiem mājvieta bijusi Latvija, bet ne tikai Rīga - Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki notikuši arī Ogrē, Cēsīs, Liepāja, bet šogad pirmo reizi par "Gaudeamus" norises vietu izvēlēta Daugavpils. Svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs Jānis Siliņš norāda: "Studentu pilsētnieku dzīve, Daugavpils īpašais raksturs, īpaša vieta valsts kultūrvēsturē - tas ir ļoti būtiski. Un Marks Rokto te ir!" Savukārt svētku režisors Juris Jonelis uzsver - svarīgākā svētkos ir studentu sadraudzība, kopā sanākšana un saturiska izklaide.

Ierodoties Daugavpilī, studenti no Igaunijas, Lietuvas un pašmāju pilsētām pirmās dienas gaitā jau iemēģinājuši instrumentus, izlocījuši kājas un aizvadījuši pirmo mēģinājumu. Vakarā visiem par prieku izklīduši arī lietus mākoņi, kas dienas laikā neatlaidīgi pārbaudīja svētku dalībnieku pacietību.

Savukārt Daugavpils Marka Rotko centrā šodien atklāta Baltijas mākslas augstskolu rektoru mākslas darbu izstāde. Latviju tajā pārstāv Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs, no Lietuvas - Audrius Klimas, no Igaunijas - Signe Kivi.

Šovakar plkst. 22 no Daugavpils Universitātes dalībnieki dosies lāpu gājienā uz Marka Rotko mākslas centru, kur plkst. 23 notiks svētku atklāšanas koncerts. To tiešraidē varēs skatīties arī Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā.

"Gaudeamus" dziesmu un deju svētku gaitām līdzi seko Valters Frīdenbergs, Linda Rutule, Lāsma Semerova un Lauma Krūvēvere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti