Kultūras ziņas

20 stāsti par cilvēka dzīvi Liepājas teātrī

Kultūras ziņas

Atklās Rīgas starptautisko tekstilmākslas triennāli

Sākas skolēnu dziesmu svētku koru skates

Erenštreits: Šiem dziesmu svētkiem vēl pulvera pietiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

XI Latvijas skolu dziesmu un deju svētku dejotājiem un orķestriem atlases skates jau beigušās, bet no 23. aprīļa līdz 15. maijam noritēs koru skates. Šogad koru skatēm gatavojas ap 17000 dziedātāju un gandrīz par 60 kolektīviem vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Pagaidām pulvera pietiks, teic svētku noslēguma koncerta goda virsdiriģents Jānis Erenštreits.

Pirmā koru skate 23. aprīlī notiks Bauskā un Ķekavā, bet kopumā žūrijai būs jānoklausās 455 kori. Tas ir par gandrīz 60 kolektīviem vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Demogrāfisko svārstību dēļ aizvadītajās pāris desmitgadēs

šobrīd skolās ir salīdzinoši maz vidusskolēnu, bet skaitliski kuplas pamatskolas klases, tāpēc kolektīvu vidū sarucis vidusskolas meiteņu koru un jaukto koru skaits, bet radusies jauna kolektīvu vienība – apvienotie 5.–12. klašu kori. Kopumā tādu ir  46. Svētku virsdiriģents to uzskata par pieņemamu risinājumu.

„Kopskanējumam tas nevar traucēt, bet tas ir viens simptoms, ka zūd mūsu iestrādātā tradīcija,” norāda noslēguma koncerta goda virsdiriģents Jānis Erenštreits.

Vidēji vienā skolas korī dzied 30 skolēnu, taču kolektīvos ir tendence dziedātāju skaitam sarukt.

„Objektīvi ir ļoti daudz iemeslu nedziedāt, bet, redziet, tas latvietis ir no īpašām vielām būvēts, ka viņam beigu beigās tas nav vienaldzīgi, un tāpēc es domāju, lai arī kādi nebūtu tie apstākļi, viņi ar apbrīnojamu uzņēmību ķepurojas un skaisti dzied,” spriež Erenštreits, piebilstot, ka uz „šiem dziesmu svētkiem vēl pulvera pietiek”.

Visvairāk koru piedalās no Rīgas pilsētas (vairāk nekā 100), Tukuma, Talsu, Liepājas. Valmieras, Daugavpils un Rēzeknes pilsētām un novadiem. Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos tradicionāli nepiedalīsies 1.-4. klašu kori, kuriem pirmās iemaņas Dziesmu un deju svētku tradīciju apgūšanā būs iespēja izbaudīt īpašajā salidojumā 2016. gadā.

Koru skates vērtēs Rīgas Doma kora skolas jauktā kora diriģents, noslēguma koncerta „Manā dziesmā tu…” mākslinieciskais vadītājs, svētku virsdiriģents Gints Ceplenieks, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas pedagoģijas nodaļas vadītājs, noslēguma koncerta „Manā dziesmā tu…” mākslinieciskais vadītājs, svētku virsdiriģents Edgars Vītols, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asoc. profesors, svētku virsdiriģents Romāns Vanags, Rīgas Doma kora skolas mūzikas projektu vadītājs, svētku Goda virsdiriģents Jānis Erenštreits, Ventspils novada skolu koru virsdiriģents, svētku virsdiriģents Eduards Grāvītis, kordiriģents, mūzikas pedagogs, komponists Jānis Grigalis, Rīgas Doma zēnu kora mākslinieciskais vadītājs, svētku virsdiriģents Mārtiņš Klišāns un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asoc. profesors, svētku virsdiriģents Arvīds Platpers.

Skašu norises datumi un vietas:

  • 23. aprīlī Ķekavā un Bauskā
  • 24. aprīlī Jūrmalā, Dobelē un Jelgavā,
  • 27. aprīlī Popē, Ventspilī, Kuldīgā un Liepājā,
  • 28. aprīlī Grobiņā un Saldū,
  • 29. aprīlī Preiļos, Krāslavā un Daugavpilī,
  • 30. aprīlī Rēzeknē un Ludzā,
  • 5. maijā Valmierā, Mazsalacā, Rūjienā un Smiltenē,
  • 6. maijā Alūksnē, Balvos un Gulbenē,
  • 7. maijā Madonā un Jēkabpilī,
  • 8. maijā Talsos un Tukumā,
  • 11. maijā Ogrē un Aizkrauklē,
  • 12. maijā Siguldā, Cēsīs un Limbažos,
  • 13., 14. un 15. maijā Rīgā.

Par dziesmu un deju svētku norisi vēstīs ne tikai Latvijas Televīzija, bet arī mobilie reportieri no svētku dalībnieku vidus. Kopumā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki izmaksās vairāk nekā četrus miljonus eiro. Lielāko daļu izdevumu sastādīs 37 tūkstošu dalībnieku ēdināšana un izmitināšana Rīgā. Svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti