Dienas ziņas

Viļakas novadā attīstīs skriešanas sportu

Dienas ziņas

Aizputes muzejs atgūst unikālas vēstures liecības

Dziesmu svētku gaidīšanas laiks sācies ar vilšanos

Dziesmusvētku gaidīšanas laiks sācies ar vilšanos arī Jelgavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dziesmu un deju svētki pašdarbības kolektīviem ir gaidītākais pasākums, tomēr šoreiz tie visiem nesuši vilšanos. Dejotājiem ir daudz jautājumu pardeju lieluzveduma ''Māras zeme'' ideju un horeogrāfiju, bet pašvaldības nav gatavas finansēt īpašos speciāli šim uzvedumam veidotos tērpus. Pēc provizoriskiem aprēķiniem Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada dejotājiem tērpiem būtu nepieciešami ap 100 000 eiro.

Jau martā sāksies deju kolektīvu skates, un šobrīd tiek pieslīpētas dejas no lieluzveduma ''Māras zeme''. Jaunais repertuārs vidējās paaudzes dejotājiem, kuri vēl labi atceras okupācijas laiku, gan licis vilties.

Kāda cita dejotāja stāsta, ka mazliet vairāk skaidrības par horeogrāfa ieceri radies pēc piedalīšanās orientēšanās sacensībās pa Ziemassvētku kauju vietām.

Galvassāpes vidējās paaudzes kolektīviem sagādājusi arī deju kolāža, kas veidota no dejām, ko savulaik dejojuši ''A''grupas deju ansambļi, bet vēl lielāku neizpratni radījusi iecere dejotājus ietērpt 19. gadsimta stilizētos etnogrāfiskos tērpos, kuru izmaksas tikai par audumu vienam dejotājam tiek lēstas ap 40 eiro un kas nav iekļauts valsts simtgades pasākumu budžetā.

Pēc provizoriskiem datiem, no Jelgavas pilsētas lieluzvedumā varētu piedalīties ap 600 dejotāju, bet no Jelgavas novada ap 400, un abās pašvaldībās uzskata, ka šāds ieguldījums nav adekvāts.

''18 000 eiro tikai auduma iegādei un tikai vienam uzvedumam. Nākamajās daļās jau ir paredzēti arī tautas tērpi, kuri mūsu ikgadējā budžetā jau ir iekļauti,'' saka Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne (ZZS)..

''Latvijas Nacionālais kultūras centrs grib pateikt, ka šī ir lieliska dāvana katram pašdarbniekam novadā, - tad deju kolektīvu vadītājiem ir pretjautājums - cik mums ir tādu horeogrāfisku deju, kuros šos tērpus pēc tam izmantosim,''

neizpratnē ir Jelgavas novada kultūras pārvaldes vadītāja Anita Liekna.

Līdzīgu viedokli paudušas arī citas pašvaldības, tāpēc Latvijas Pašvaldību savienības sēdē nolemts neatbalstīt īpašo tērpu finansēšanu tikai no pašvaldību budžetiem. Savukārt valsts prezidentam vēstuli nosūtījuši dejotāji, kurus sarūgtinājis repertuārs.

Jau vestīts, ka Latvijas Pašvaldību savienība domes sēdē vienojusies, ka neatbalstīs īpašo tērpu finansēšanu Dziesmu un deju svētku uzvedumam "Māras zeme" tikai no pašvaldību līdzekļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti