Dziesmusvētki ar īpašu koncertu godina Jāzepu Vītolu 150.jubilejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latviešu profesionālās mūzikas patriarhu Jāzepu Vītola ar īpašu koncertu LU Lielajā aulā šovakar godinās pieci jauniešu kori un latviešu kordiriģentu apvienotais koris, atskaņojot populāru un arī mazāk zināmu Jāzepa Vītola kordziesmu izlasi.

Pirmajā daļā uzstāsies "Swedbank koris" (diriģents Artūrs Ancāns), jauniešu koris "Balsis", (diriģents Ints Teterovskis), LKA jauktais koris "Sōla" (diriģents Kaspars Ādamsons), Babītes jauniešu koris "Maska" (diriģents Jānis Ozols) un jauniešu koris "Kamēr..." (diriģents Jānis Liepiņš).

Skanēs gan Vītola pirmā kordziesma "Bērzs tīrelī", gan tādi atzīti skaņdarbi kā "Rūķīši un Mežavecis", "Trīs čigānu dziesmas". Mūs gaida arī jaunatklājumi.

Otrā daļa būs īpaša, jo tajā dziedās un diriģēs paši kordiriģenti. Skanēs "Lūgšana", "Gājēja dziesma naktī", "Dūkņu sils", "Diena aust", "Karaļmeita", "Saules svētki", "Ar kristālspodriem stariem", "Dievozolu trijotne", „Dārgakmeņi”, koncerta vainagojums būs "Beverīnas dziedonis" ar Liepājas simfoniskā orķestra piedalīšanos, savukārt Ieva Parša dziedās trīs Vītola solodziesmas.

Vītola dziesmu „Mākoņlaivas” piekritusi diriģēt Dziesmu svētku virsdiriģente Aira Birziņa.

„Tā dziesma man patīk un esmu viņu zinu kopš esmu dziedājusi,” atklāj Birziņa. „Man kā sievietei tā ir piemērotāka dziesma, jo tā tomēr ir romantiska, vijīga un īpaši izsmalcinātām dinamiskām niansēm. Nav tikai dramatiska, pompoza, svinīga, bet arī ir tur daudz lirikas.”

Jautāta par diriģentu kopkora izveidi, Birziņa stāsta, ka iepriekš Dziesmu svētkos diriģentu kopkoris nav veidots. Kopā ar koristiem estrādē diriģenti dziedājuši gan ir, bet šajā gadījumā koris radīts speciāli Vītola jubilejas koncertam un Birziņa bijusi tā, kura pirms gada rosinājusi kora izveidi. Pagājušā gada vasarā notikusi pirmā nometne Ogrē un mēģinājums to darīt. Sabraukuši ne tikai diriģenti no Latvijas, bet ar tie, kas korus vada Šveicē, Vācijā un Austrijā.

„Varētu teikt, ka tas gandrīz ir Eiropas latviešu diriģentu koris,” secina virsdiriģente, piekrītot apgalvojumam, ka diriģēt diriģentu kori ir pārbaudījums. „Tas droši vien būtu pārbaudījums jebkurā profesijā – vadīt savas profesijas profesionāļus. Tā reizē ir liela meistarklase. Pašiem sava meistarklase.”

Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Mārtiņš Klišāns. Viņš pats koncertā diriģē un, protams, arī dzied kolēģu kopkorī.

Stāstot par koncerta ieceres tapšanu, Klišāns norāda, ka koncerta uzdevums ir atgādināt par Jāzepa Vītola zelta fondu un parādīt mazāk zināmas komponista dziesmas, kuru ir ļoti daudz.

Jo vairāk es dziedu, diriģēju un iepazīstos ar viņu, jo daudzšķautņaināks, interesantāks un meistarīgāks man viņš šķiet, jo Vītolā var atrast daudz ko,” par savu pieredzi, iepazīstot komponista daiļradi, saka Klišāns.

Klišāns koncertā diriģēs balādi "Dāvids Zaula priekšā".

„Domāju, ka pietiekoši sarežģīti un pietiekoši maz dziedāta,” izvēli pamato diriģents.

Koncerta scenārija autors ir Orests Silabriedis, bet režisors un videostāstu autors Roberts Rubīns, māksliniece - Elīna Elere.

Koncerta biļetes ir izpārdotas, bet to var skatīties tiešraidē LTV1 un klausīties Latvijas Radio 3 – Klasika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti