Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" uzstājas kopā ar Metjū Bārliju

Kultūras ziņas

Latviešu tekstilmāksla "Gadsimta griezumā"

Dziesmu un deju svētki pastmarkās

Dziesmu un deju svētku pastmarku māksliniece: Izvēle attēliem nebija viegla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 29.jūnijā, notika trīs īpaši Dziesmu un Deju svētku tradīcijām veltītu pastmarku pirmā zīmogošana. Tās noslēdz “Latvijas pasta” veidoto pastmarku sēriju “Latvijas Republikai 100”, kas aizsākusies 2009. gadā. Izvēle, ko attēlot uz šīm pastmarkām, neesot nākusi viegli, teic māksliniece Elita Viliama.

Šajā sērijā jau izdotas pastmarkas ar leģendāriem sportistiem, komponistiem un mūsu valsts dibinātājiem. Dziesmu un deju svētku pastmarkas rotā mākslinieces Elitas Viliamas zīmētais Līgo karogs, dejotāji tradicionālajos Bārtas tautastērpos un Dziesmu svētku virsdiriģenti ar leģendāro Haraldu Medni centrā.   

Nu kaislīgāko filatēlistu desmit gadu garumā vāktais pastmarku komplekts “Latvijas Republikai 100” ir pilns. Noslēdzošās trīs pastmarkas, kas veltītas Dziesmu un deju svētku tradīcijām, jau no rīta pirmajā zīmogošanas dienā Rīgas Latviešu biedrības namā tiek sagatavotas sūtīšanai.

“Veselu kaudzīti esmu sataisījis draugiem ārzemēs, jo viņus arī interesē tas viss, un latvieši arī ārzemēs daudz dzīvo, tā kā katram kaut kas aizsūtīsies,” atklāja kolekcionārs Uldis.

“Šī ir tomēr pēdējā, desmitā sērija, mums jau deviņas bija ar māksliniekiem, rakstniekiem un dažādiem ievērojamiem cilvēkiem, notikumiem. Tā kā šis ir tāds fināls,” uzsvēra kolekcionārs Miķelis Daugaviņš.

“Man nonāks uz Igauniju un uz Kuldīgu, un pašam uz mājām,” pastāstīja kolekcionārs Ilgonis Šteinbergs, kurš ir bijis saistīts ar Dziesmu svētkiem - viens no organizatoriem Rīgas rajonā.  

Izvēle, ko attēlot uz šīm pastmarkām, neesot nākusi viegli, teic māksliniece Elita Viliama.

Māksliniece vairākus gadus arī dziedājusi Medņa vadītājā skolotāju korī, taču tas neesot iemesls, kāpēc diriģentu attēlojusi pastmarkas priekšplānā.

“Diriģentu mums ir daudz, izcili, bet 1985. gads bija tas, kas visu salika pa plauktiņiem. Un es atceros – es pati nebiju Lielajā estrādē, es to visu skatījos pa TV – pa skatuvi vēl maršēja Padomju armija ar savu orķestri, un tad tauta pieprasīja “Gaismas pili”, jo tā bija svītrota no programmas. Operators ļoti profesionāli parādīja diriģentu rindu, un varēja just, ka lielākajai daļai bija dūša papēžos, un piecēlās Mednis un aizgāja un nodiriģēja,” sacīja Viliama.

“Tas bija varoņdarbs tajā brīdī, un viņam vislielākais paldies par to,”  uzsvēra māksliniece.

Uz pastmarkas aiz Haralda Medņa redzamajā virsdiriģentu sardzē pavisam skaidri atpazīstams arī Arvīds Platpers.

 “Es neesmu filatēlists, un es tagad vienkārši gribu atstāt saviem mazbērniem – mazdēliem – šīs markas, kas liecina par to, ka es piedalījos šajās 100 gadu svinībās.  Man tiešām ir liels prieks, ka es dzīvoju šādā laikā, kad valsts svin 100 gadus,” atzina Platpers.

“Es noteikti aizsūtīšu uz Austrāliju, Ameriku, Eiropas valstīm, man daudz draugu diriģenti ir, un mani skolēni, kas tur strādā un dzīvo,” piebilda diriģents.

Platpers ir vienīgais no mākslinieces zīmētajās pastmarkās redzamajiem diriģentiem, kurš piedalās to pirmās dienas zīmogošanā, tāpēc abu autogrāfi šodien īpaši pieprasīti.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti