Dziesmu un deju svētkos skatāmas amatierteātru izrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl līdz piektdienai Dailes teātra Mazajā un Kamerzālē Dziesmu svētku ietvaros bez maksas varēs skatīties Latvijas amatieru teātru izrādes. Nolemts, ka tiks izrādītas tikai latviešu autoru lugas, ko teātri iestudējuši laika posmā no iepriekšējiem Dziesmu svētkiem.

Starp 40 000 Dziesmu svētku dalībnieku maza daļiņa - aptuveni 350 ir amatierteātru dalībnieki.

Šajos svētkos savus labākos latviešu lugu iestudējumus izrāda 26 teātri, kas kļuvuši par laureātiem ikgadējā amatierteātru skatē. Projekta vadītāja, amatierteātru mākslas eksperte Dace Vilne zina stāstīt, ka pirmo reizi teātris spēlēts jau ceturtajos vispārējos Dziesmu svētkos - 1895. gadā. „Latviešu Dziesmu svētkus varētu uzskatīt par visas tautas mākslas svētkiem, jo tie ir paplašinājušies ne tikai kā Dziesmu svētki, labi pasen ir nākušas klāt dejas, pūtēju orķestri, koklētāju, folkloras kopas, tautas mūzikas ansambļi. Es domāju, ka arī teātriem ir sava vieta,” pauda Vilne.

Šogad amatierteātriem atvēlēts vairāk vietas svētku programmā, kā iepriekšējos gados. Dailes teātrī spēlēts tiks katru dienu vēl līdz piektdienai. Jau divas dienas amatierteātri Vērmanes dārzā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā spēlēja tikai Rūdolfa Blaumaņa izrādes par godu rakstnieka 150 gadskārtai. Vilne uzsver, ka repertuārs Dailes teātrī būs ļoti plašs.

„Teātri es spēlēju 40 gadus,” ar sarkaniem vaigiem nupat no skatuves nokāpusi un no lomas „Trīnes grēkos" izkāpusi, saka Trīne - Jēkabpils tautas teātra aktrise Maija Veide. „Publika ir ļoti atsaucīga, vismaz mūsu teātri ļoti labi uzņēma. Pašiem mums ir gandarījums, ka varam sniegt cilvēkiem izrādi."

Amatieru teātra izrādes skatītāji var vērot bez maksas, tomēr organizatori aicina cilvēkus ierasties savlaicīgi, jo teātra zālēs vietu skaits ir ierobežots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti