Aktuāli

Parādi vairs nav iemesls apkures nepieslēgšanai

Aktuāli

Fiskālās disciplīnas padomes pārstāvis Andžs Ūbelis par 2018. gada budžetu

Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča par izmaiņām pasākuma programmā

Dziesmu svētkus atklās ar gājienu; koru kari tomēr notiks svētku laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Koru kari, kurus iepriekš bija iecerēts rīkot ārpus Dziesmu svētkiem, raisot dažādu iesaistīto pušu domstarpības, tomēr norisināsies Dziesmu svētku laikā. Savukārt svētku gājiens plānots pasākuma sākumā. To intervijā Latvijas Radio atklāja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Viņa klāstīja, ka kordiriģentu saime diskusijās šovasar nolēma koru kariem rīkot arī pusfinālus, bet finālu, kā vienmēr, svētku nedēļas laikā.

"Tā sākotnējā izmaiņa bija tāda, ka koru karus mēs varētu izcelt ārpus svētku nedēļas, domājot tieši par dalībnieku noslodzi. Tomēr pieņemts lēmums, ka koru kari būs svētku nedēļā," teica Juhņēviča.

Tāpat nākamgad iecerētajos XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkos plānots atjaunot tradīciju – pasākumu atklās ar svētku dalībnieku gājienu, kas iepriekš notika pirms svētku noslēguma.

"Atgriežoties pie senām tradīcijām, svētku atklāšana sāksies ar svētku gājienu. Tā kā mēs esam definējuši, ka svētku galvenā vērtība ir pats dalībnieks, tad arī pēc gājiena būs īpašais atklāšanas pasākums ar īpašu programmu dalībniekiem," teica Juhņēviča.

Pēc viņas teiktā, šī ir vēl viena būtiska izmaiņa valsts simtgadē gaidāmo Dziesmu svētku norisē. Tādējādi būs gan skaista svētku atklāšana – ar svētku dalībnieku gājienu, gan arī skaists pasākuma noslēgums – lielkoncerts Mežaparkā.

Juhņēviča atzina, ka pavasarī izskanēja arī daudz viedokļu par Daugavas stadionā paredzēto deju lieluzvedumu "Māras zeme", tā koncepciju un norisi. Uzveduma komanda visu vasaru strādājusi pie iestudējuma vizuālā risinājuma precizēšanas un scenogrāfijas, kā arī tērpu vizuālā risinājuma.

"Patiesībā deju lieluzvedumam ir sācies pēdējais posms, kad tagad jau ir tikai īstenošana," sacīja svētku izpilddirektore.

Viņa atzina, ka tērpus uzveduma pirmajai un otrajai daļai dejotājiem lūgts piemeklēt no savām tērpu kolekcijām. "Savukārt pārējo nepieciešamo, kas vajadzīgs, lai tā skaisti paustu lieluzveduma koncepciju, darināsim svētku budžeta ietvaros," teica Juhņēviča.

Viņa piebilda, ka vēl viens jaunums svētku norisē – mainīta pūtēju dižkoncerta norises vieta. Iepriekš koncerts notika Doma laukumā, bet nākamgad svētkos sešu stundu koncerts notiks Esplanādē.

Juhņēviča atzīmēja, ka svētku laikā norisināsies vairāk nekā 60 dažādi pasākumi. Tostarp visas nedēļas garumā Esplanādē un Vērmanes dārzā ik dienu paredzēta sava programma. Divas trešdaļas pasākumu svētkos būs bez maksas.

Jau ziņots, ka XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki norisināsies 2018. gadā no 30.jūnija līdz 8.jūlijam Latvijas valsts simtgades svinību zīmē. Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti