Dziesmu svētkus apmeklēs aptuveni 500 000 cilvēku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu svētku rīkotāji lēš, ka dažādus svētku pasākumus šogad apmeklēs teju pusmiljons cilvēku. Skatītāji un dalībnieki aicināti sargāt sevi un arī nebūt vienaldzīgiem, ja kādam vajadzīga palīdzība, un iepazīties ar svētku rīkotāju sagatavoto noderīgo informāciju.

Pirmdien, 25.jūnijā, notika pēdējā rīcības komitejas sēde, un ir secināts – “esam gatavi, neskaidru jautājumu nav”,  atzina kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība).  

Viņa arī aicināja visus, piedaloties pasākumos, ņemt līdzi sarkanbaltsarkanos karogus.

Šoreiz svētkos piedalīsies kopumā 43 219 dalībnieki, un šogad ievērojami audzis diasporas kolektīvu dalībnieku skaits. Svētkos plānoti 60 pasākumi, no kuriem 21 būs maksas pasākumi, pārējie bezmaksas. Papildus svētku nedēļas laikā svētku dalībnieki var apmeklēt tautas lietišķās mākslas izstādi “Radītprieks”, Dziesmu svētku pasākumus Brīvdabas muzejā, arī Nacionālo Vēstures muzeju, Dabas muzeju, Motormuzeju, pastāstīja svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Svētku rīkotāji lēš, ka kopumā Dziesmu un deju svētku pasākumus apmeklēs līdz pat 500 000 cilvēku.

Tāpat visiem interesentiem būs nodrošinātas skatīšanās iespējas uz lielajiem ekrāniem Rīgas pilsētā, piemēram, Rīgas Centrāltirgū, 6., 7., 8. jūlijā – arī Esplanādē, bet pie Kongresu nama būs svētku fanu telts. Arī pašvaldības var pieteikties pārraidīt svētkus.

Informācijas centri darbosies visu svētku laiku, un informācija par svētku aktualitātēm būs pieejama svētku mājaslapā.

Kas jāzina skatītājiem:

Skatītājus aicina neņemt līdzi lietussargus, bet gan lietusmētelīšus.
Pasākuma norises vietās neienest alkoholiskus dzērienus, narkotiskas vielas, neņemt līdzi dzīvniekus.

Svētku norises vietās, kā jau ierasts, nevarēs ienest liela izmēra somas, sporta piederumus, pārtikas produktus, visa veida dzērienus.

Svētku norises vietās ļaus ienest video un foto tehniku, bet ne foto un video statīvus un telefonu pašbilžu statīvus.  Skatītāji aicināti fotografējot netraucēt citus.

Uz pasākumiem svētku rīkotāji aicina ierasties savlaicīgi. 

Skatītāju personiskajiem transportlīdzekļiem pasākuma norises vietās nebūs stāvvietu.

Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas, ja bērns neaizņem atsevišķu sēdvietu.

Mežaparka Lielajā estrādē un Daugavas stadionā bērnu ratiņus nebūs iespējams novietot ejās. Ratiņus varēs bez maksas novietot velonovietnēs, bet svētku rīkotāji lūdz ņemt saliekamos ratiņus.

Mežaparka estrādē aiz skatītāju zonas atradīsies ēdināšanas zona, kas šoreiz, atšķirībā no citiem gadiem, būs tālāk no skatītāju zonas.

Ēdināšanas zonā tirgos vieglus alkoholiskos dzērienus, bezalkoholiskos dzērienus, ēdienus. Vieglos alkoholiskos dzērienus tirgos pirms un pēc koncertiem, un jārēķinās, ka tos varēs lietot tikai ēdināšanas zonā un ar savu glāzi uz skatītāju zonu doties nevarēs.  

Svētku dalībniekiem būs izveidota īpaša mobilo ierīču lietotne “Svētki”, ko plānots publiskot 29.jūnijā. Tajā būs personalizētā informācija svētku dalībniekiem, bet arī skatītāji varēs tajā uzzināt jaunumus, programmu un citas lietas.  

Aicina rūpēties par veselību

Veselības ministre Anda Čakša (Zaļo un Zemnieku savienība) aicināja gan svētku dalībniekus, gan skatītājus atcerēties par veselību un parūpēties par sevi, neaizmirst par galvassegām un aizsargkrēmiem, ja būs saulains laiks, kā arī par citām katram individuāli nepieciešamajām lietām.

Ja ir alerģija uz kukaiņu kodumiem, kā arī tiem, kas nav vakcinēti pret ērču encefalītu, iesaka parūpēties par aizsarglīdzekļiem pret kukaiņiem.

Svētku norises vietās strādās 400 mediķi. Pirmās palīdzības punkti būs baltas teltis, kur varēs vērsties ar dažādām vieglām traumām, varēs kontrolēt asinsspiedienu un vērsties ar dažādām citām problēmām.

Savukārt dzeltenās mediķu mašīnās un dzeltenās teltīs varēs meklēt palīdzību nopietnākās situācijās.

Dalībnieku naktsmītnēs dežūrēs medmāsa, pie kuras var vērsties pēc palīdzības. Tāpat tradicionāli palīdzību varēs meklēt arī Rīgas austrumu slimnīcā, Bērnu slimnīcā un  Stradiņa slimnīcā, kā arī zvanīt uz ģimenes ārstu konsultācijas telefona numuru  66016001.

Čakša aicināja svētku dalībniekus atcerēties, ka šis ir noslogots laiks, un, lai arī gribas ballēties, tomēr naktīs jāatpūšas.

Tāpat visi aicināti ne vien sargāt sevi, bet arī nebūt vienaldzīgiem un nepaiet garām, ja redz, ka kādam vajag palīdzību.

Drošības sargi gatavi

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis pastāstīja, ka policija strādās saskaņā ar īpašu plānu, norises vietās būs mazie policijas centri un likumsargi būs gatavi sniegt palīdzību.

Viņš arī atgādināja, ka svētku laikā Rīgā iebrauks 1500 autobusi, tāpēc autovadītājiem jārēķinās, ka satiksme būs apgrūtināta. Ceļu policija arī gatava kontrolēt svētku dalībnieku autobusu šoferus. 

Privātie bezpilota lidaparāti jeb droni Dziesmu svētkos būs jāatstāj mājās, jo pasākumos virs dalībnieku galvām tos lidināt nedrīkstēs.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks pastāstīja, ka dienests līdz šim pārbaudījis gandrīz visus objektus, un visiem ir dots pozitīvs ugunsdrošības atzinums.  

Vēl 19  Rīgas skolām šīs nedēļas laikā ir jānovērš nepilnības, lai varētu dot naktsmājas Dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Viesu uzņemšanai gatavas un sakārtotas atbilstoši ugunsdrošības prasībām ir 54 skolas. Atlikušajām ir jāpilnveido vide. Nepilnības, galvenokārt, saistītas ar norādēm par evakuācijas izeju un ugunsdrošības signalizāciju izvietojumu.  

Ja kāda skola tomēr nebūs nepilnības novērsusi, kas ir maz ticams, tad pašvaldība ir gatava dalībniekiem piedāvāt naktsmājas citur, sacīja VUGD pārstāvis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti