Dziesmu svētku trešo dienu krāšņos atšķirīgi koncerti dažādās Rīgas zālēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu svētku notikumu klāstā viens no krāšņākajiem notikumiem 3.jūlijā (pulksten 20.00) būs tautas mūzikas koncerts “Visas manas greznas dziesmas”.

Tas notiks tautas mūzikai visai neparastā vidē – koncertzālē “Palladium”. Taču šī vide labi sasauksies ar koncerta galveno ideju – mest tiltu no pagātnes uz šodienu un atklāt, kā tautasdziesma joprojām kalpo kā iedvesmas avots jaunradei.

Koncertā piedalīsies tautas teicēja Ilga Leimane, vokālā grupa “Tautumeitas”, koklētāju ansamblis “Raksti”, etnodžeza projekts “Decibels” un citi mūziķi. Svarīga loma koncertā būs arī tā vizuālajam tēlam, stāsta režisore Inga Tropa: “Tajā milzīgajā videomateriālā mums uz sienām tiks projicētas milzīgas, krāsainas projekcijas, bet pievienotā vērtība, tieši tāpat kā šie mūziķi, kuri šeit darbojas – un viņi šepat uz vietas arī džemos, beigās tas viss noslēgsies ar kopīgu džemošanu, kas, manuprāt, ir brīnišķīgi – arī šīs projekcijas taps uz vietas. Mums būs divas mākslinieces, kuras visu acu priekšā veidos ļoti krāsainas vīzijas, bildes, iedvesmojoties no šīm tautasdziesmām. Viņas izmantos dažādas krāsas un ķīmiskas vielas, un pienu, un tā tālāk, un radīs, manuprāt, ļoti skaistus brīnumus. Būtībā tā iecere ir ļauties šīm dziesmām – kur tās tālāk mūs aizved, kādi tēli mums rodas. Būtībā to varētu nosaukt par tādu transcendentālu ceļojumu laikā un telpā, un es ļoti ceru, ka tas tāds arī izdosies, ka mēs varēsim ļauties šim plūdumam.”

Inga Tropa par "Visas manas greznas dziesmas"
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

Koncertu Inga Tropa veidojusi sadarbībā ar trim mākslinieciskajiem vadītājiem Zani Šmiti, Ivaru Cinkusu un Ilmāru Pumpuru. Koncerta tiešraidi varēs skatīties arī sabiedrisko mediju interneta vietnē "replay.lv"

VEF Kultūras pilī (plkst. 14.00 un 19.00) 3.jūlijā būs mūzikla “Brīnumputns” Latvijas pirmizrāde. Pēc Annas Brigaderes pasaku lugas motīviem to komponējis Andrejs Jansons no Amerikas, libretu rakstījis Arnolds Auziņš, bet dziesmu tekstus – pērn mūžībā aizgājušais, leģendārais “Čikāgas piecīšu” līderis Alberts Legzdiņš.

Mūzikls pirmo reizi iestudēts pirms 16 gadiem Čikāgā, bet Rīgā redzēsim tā jaunu versiju Andras Berkoldas režijā.

"Lolitas brīnumputns"
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

Mūzikla aktieri, dziedātāji un orķestra dalībnieki ir latviešu izcelsmes jaunieši no dažādām pasaules malām, stāsta mūzikla komponists un diriģents Andrejs Jansons: “Tur ir iesaistīti jaunieši no Amerikas - no Kalifornijas, no Ņujorkas; no Zviedrijas, no Latvijas un daļa krieviski runājošo bērnu. Tas tad ir izveidojies par tādu integrācijas projektu, kur sadarbotos latviešu izcelsmes jaunieši no visām pasaules malām. Mūsu doma bija – jauniešiem parādīt iespējami profesionāla līmeņa pieredzi. Tas, kā ir redzēts skolu līmeņa uzvedumos – kaut ko sasviež kopā, un tas ir diezgan labs bērniem! Bet mēs gribam parādīt to vadības loku augstā līmenī, tāpēc mums ir profesionāle režisore, horeogrāfe, kormeistare – tuvu pie 60 dalībniekiem.”

Mūzikla “Brīnumputns” Latvijas pirmizrādes VEF Kultūras pilī 7.jūlijā būs skatāmas divos laikos – pulksten 14 un pulksten 19. Pēc pirmizrādēm, sākot no 15.jūlija, mūzikls dosies tūrē pa visu Latviju.

Rīgas Krievu teātrī (plkst 19.30) 3.jūlija vakarā notiks mazākumtautību koncerts “Pa saulei”, kura tēma ir kultūru sadraudzība visdažādākajās izpausmēs. Kopumā koncertā uzstāsies aptuveni 400 dalībnieku, kuriem muzikālo pavadījumu nodrošinās apvienība “Rakstu raksti”. Koncerta režisors ir Juris Jonelis.

Koncerts "Rakstu raksti"
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Par gaidāmo koncertu viņš stāsta: “Šī jau ir otrā reize, kad mazākumtautību kolektīvi ir programmas daļa. Pirms pieciem gadiem tā jau bija pirmā reize, un visi kolektīvi, protams, bija sajūsmā apjukuši – kas tas ir, ko tas nozīmē? Šogad ir jūtama kvalitātes izaugsme, kolektīvu ir vairāk. (..) Arī koncertā “Pa saulei” mums būtībā ir katras tautības laureātu kolektīvi. Piedalās folkloras kopas, skatuviskie ansambļi, kameransambļi un deju kolektīvi.” Koncertu tiešraidē varēs skatīties LTV7 feisbuka lapā

Bet Lielajā ģildē šodien plkst.19 notiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI deju svētku pūtēju orķestru latviešu mūzikas koncerts "Pieskāriens laikam".

Pasaules latviešu dienu koru un folkloras kopu koncerts "Cilvēks.Mūžs.Skan!" Esplanādē būs klausāms no plkst.19 līdz 23, un tajā iekļauti darbi no pēdējos gados ārzemēs notikušajiem latviešu Dziesmu un deju svētkiem, kolektīvu iemīļotākie skaņdarbi, kā arī daļa no XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI Deju svētku repertuāra.

Vērmanes dārzā plkst.10 un 18 varēs klausīties ārvalstu viesu kolektīvu koncertus, kuros uzstāsies orķestra "Vu-Orchestra" stīgu kvintets un metāla pūšamo instrumentu kvintets no Nīderlandes Dāna Admirāla vadībā. Savukārt Vērmanes dārzā visas dienas garumā no plkst.11 līdz 19.30 Latvijas un latviešu diasporas amatierteātri uzvedīs Ādolfa Alunāna lugu iestudējumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti