Dziesmu svētku Tautas mūzikas koncertā izskanēs visgarākā tautas dziesma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tautas mūzikas koncerts ir tradicionāls Dziesmu svētku notikums. Bet šoreiz tā pamatā būs viena – visgarākā tautas dziesma. Tai ik pa laikam pārtrūkstot, varēs dzirdēt dūdu, stabuļu, rāmju bungu, vijoles, tauru un varbūt pat vargāna solo. Latvijas Radio devās uz grupas "Iļģi" mēģinājumu.

Dziesmu svētku Tautas mūzikas koncertā izskanēs visgarākā tautas dziesma
00:00 / 03:28
Lejuplādēt

"Mēs deviņi bāleliņ" ir visgarākā latviešu tautas dziesma. Tās pilna hronometrāža pārsniedz pusstundu. Pirms 40 gadiem dziesmas fragments izskanēja animācijas režisores Rozes Stiebras mūzikas filmiņā grupas "Iļģi" izpildījumā. Kopš tā laika mūziķi pie šīs dziesmas atgriežas, stāstīja Ilga Reizniece un Māris Muktupāvels:

"Tas tā kā tāds parāds palika iekšējais pret šo dziesmu un pret teicēju. Un desmit gadus mēs par to domājām, domājam, domājām. Nebija laika. Tika gara dziesma, jāizdomā kā. (..) Nu, mēs gan to izpildījām koncertos. Nu, vienu reizi tikai. Bet sapratām, ka laikam tajā laikā klausītājs nebija sagatavots noklausīties pusstundu garu dziesmu. (..) Askētiskā izpildījumā. Arī kāzās mēs esam mēģinājuši."

Tagad šī dziesma tiks celta goda vietā un kļūs par pamatu Tautas instrumentu koncertam "Trejdeviņi spēlmanīši".

Dziesma stāsta ne tikai par līgavas nozagšanu, bet arī par koklētājiem, bundziniekiem un spēlmaņiem. Tāpēc ik pa laikam viens no tautas instrumentiem tiks izcelts tuvplānā.

Kokļu solo būs dzirdams Māra Muktupāvela izpildījumā.

"Ir viens meistars, viņš vairs diemžēl nav starp mums, bet kura gatavotas kokles skaitās īpaši labas. Joprojām. Tas ir Donāts Vucins. Un šī ir viena no labākajām viņa koklēm, kas pieder Ilgai un kuru es pirms 30 gadiem palūdzu paspēlēt, un tā arī neesmu atdevis," stāstīja Muktupāvels.

Tautas instrumentu virtuozi meklēti pa visu valsti. Vēl koncertā būs dzirdamas dūdas, stabules, rāmju bungas, vijole un taures. Bet vargāna spēlētāju organizatoriem tā arī nav izdevies atrast. Ja tāds ir, tad droši vēl var pieteikties dalībai Tautas instrumentu koncertā, aicināja mākslinieciskā vadītāja Lauma Bērza.

"Manuprāt šobrīd ir ļoti svarīgi nokoncentrēties uz solo instrumentiem, mūsu tautas instrumentiem. Lai dūdinieks spēlē un mēs tajā varam ieklausīties pilnībā. Skaņās īpašajās, tembros, mēs gribam tuvplānā redzēt gan skaņu, gan instrumentu, gan pašu spēlmani.

Un arī paši spēlmaņi ir ļoti īpaši, jo mūsu valstī nav izglītības iespējas teiksim apgūt dūdu spēli, vai kokles spēli. Tādā profesionālā līmenī," sacīja Bērza.

Bieži vien tautas instrumenti un spēlēt prasme tiek nodoti no paaudzes paaudzē. Lai varētu tos tuvāk iepazīt, līdztekus koncertam norisināsies arī Latvijas mūzikas instrumentu meistaru izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti