Panorāma

Lipmans cer uz lielāku ietekmi "Liepājas metalurgā"

Panorāma

Vai jauns veids, kā tikt pie radio frekvences?

Dziesmu svētku noslēguma koncertā - "sausais likums"

Dziesmu svētku noslēguma koncerta laikā Mežaparkā liegs tirgot alkoholu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dziesmu un deju svētku padome ceturtdien sēdē atkārtoti pauda atbalstu idejai dziesmu svētku noslēguma koncertā Mežaparkā liegt tirgot vieglos alkoholiskos dzērienus. Padomes lēnumam ir rekomendējošs raksturs un gala vārds ir jāsaka Dziesmu svētku rīkotājam - Latvijas Nacionālajam kultūras centram. Tā vadītāja Dace Melbārde sēdē norādīja, ka centrs ieklausīsies padomē un pieņems attiecīgas normas.

Kā norādīja padomes sēdē, padome jau iepriekš paudusi savu nostāju – ka alkohols – alus sidrs un citi vieglie alkoholiskie dzērieni, kas parasti ir pieejami šādā pasākumā, noslēguma koncerta laikā Mežaparkā nebūtu jātirgo. Taču kultūras ministre Žanete Jaunzeme – Grende (NA) lūdza atkal pievērsties šim jautājumam, jo uzskatīja, ka tas nav pietiekami izsvērts. Proti, nav pietiekami analizēti visi plusi un mīnusi.

Ceturtdien padomes sēdē prezentēti pieci iespējami scenāriji attiecībā uz alkohola tirgošanu noslēguma koncerta laikā. Pirmais variants piedāvāja neko nemainīt, otrs – ļaut tirgo alkoholu tikai noteiktās ēdināšanas zonās, ceturtais – ēdināšanas zonās un vēl atsevišķās vietās, ceturtais – liegt koncerta laikā, ko arī atbalstīja. Piektais savukārt paredzēja vispār neļaut alkohola tirdzniecību noslēguma koncertā. Padomes atbalstītais lēmums ir kompromisa variants.

Gala lēmums vēl jāpieņem svētku rīkotājam, kas ir formalitāte. Tas būtībā nozīmēs to, ka alu varēs iepirkt kādu laiciņu pirms koncerta. Šie laiki vēl tiks precizēti, vai liegt alkohola tirdzniecību pusstundu pirms koncerta vai citādi. Skaidrs ir arī tas, ka tribīnēs nevarēs iet ne ar alu, ne ar ēdienu. Zīmīgi, ka arī ēdināšanas zona būs nodalīta, jo iepriekš visvairāk sūdzības saņemtas tieši par ēdiena smaržu koncerta laikā.

„Neviens nenāk iekšā operā ar ēdienu un pēc koncerta atkal dara kā vēlās,” lēmumu skaidroja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende (NA).

Svētku producents Ģirts Majors akcentēja, ka vēl tiks precizēts, kad tieši pirms noslēguma koncerta aizliegs tirgot alkoholu. Liegumu varētu noteikt pusstundu vai stundu pirms koncerta. Viņš gan norādīja, ka šo iecerēto ierobežojumu nevajadzētu pārvērtēt - noslēguma koncerts ilgs aptuveni četras stundas un pārējā laikā noslēguma koncerta dienā Mežaparkā vieglie alkoholiskie dzērieni būs pieejami.

Tikmēr Latvijas Alus darītāju asociācijas vadītāja Ināra Šure lēmumu liegt koncerta laikā tirgot alu dēvē par nepārdomātu. Viņasprāt, jebkurš aizliegums vienmēr ir jāvērtē ļoti rūpīgi, izsverot visu pušu intereses - apmeklētāju un arī dalībnieku, kas šajā gadījumā neesot darīts. „Alus tomēr ir tradicionāls latviešu dzēriens, tā ir daļa no latviešu folkloras un svinību tradīcijām. Ir desmitiem un simtiem tautas dziesmu, kur tiek dziedāts par alu un tas godināts. Mēs neesam manījuši, ka apmeklētāji masveidā dziesmu svētkos lieto alkoholiskos dzērienus. Mēs domājam, ka tas radīs problēmas ienest stipros svinību laikā."

Kā atzina Latvijas Nacionālajam kultūras centra vadītāja Dace Melbārde - alkohols noslēguma koncerta laikā nebūtu jātirgo, jo noslēguma koncertam Dziesmu un deju svētkos ir simboliska jēga – tas noslēdz svētku rituālu, kas notiek ik pēc pieciem gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti