Rīta Panorāma

Glābēju darbs svētkos

Rīta Panorāma

Latvijas basketbola izlase gatavojas Pasaules kausa kvalifikācijai

Raimonda Paula "Sasala jūrīna"

Dziesmu svētku Kurzemes dziesma: Raimonda Paula «Sasala jūrīna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā “Zvaigžņu ceļā” būs iekļauta arī ļoti aktīva tautasdziesma Raimonda Paula apdarē –  “Sasala jūrīna”. Tā ir kurzemnieku dziesma ar īpašu skanējumu un dialektu. Pēdējos gados tā ir ļoti iemīļota dejotāju vidū, bet šogad to izpildīs arī koristi.

Raimonda Paula “Sasala jūrīna” ir salīdzinoši jauna dziesma Dziesmu svētku repertuārā. Šoreiz Mežaparkā tā izskanēs tikai otro reizi un kopā ar kopkori to izdziedās dziedātāja Ance Krauze.

“Dziesma noteikti ir ļoti tautiska. Skudriņas vienmēr ir, klausoties solistē,” atzīst kora dziedātājs Klāvs Ozoliņš. 

Pirmo reizi “Sasala jūrīna” izskanēja 2008. gada Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā Mežaparka lielajā estrādē.

“Veidojot 2008. gada Dziesmusvētkus, mēs uzrunājām maestro Raimondu Paulu radīt kādu Kurzemes dziesmu,” stāsta Dziesmu svētku virsdiriģents Romāns Vanags. “Toreiz atradām tekstu “Sasala jūrīna”, un Raimonds atnesa diezgan viegli, smuki uzrakstītu melodisku apdari šai lietai un lika man sataisīt pavadījuma lietas, lai apakšā vīri varētu dziedāt, uz “dim dim”, ko es beigās pats sakomponēju.”

“Tā ir oriģināli tautas melodija, man šķiet, no Alsungas rajona,” stāsta komponists Raimonds Pauls. “Dzied viņu arī “jūrīna”, tas ir viņu dialekts. Kaut kā laimējās man piemeklēt pavisam citu ritmu šai dziesmai. Mēs viņu ierakstījām. Daudz man palīdzēja – man šķita, vidus daļā kaut kas trūkst – pasauksim Anci Krauzi ar visu Alsungas tembru, un viņa ļoti skaisti to iedziedāja.”

Pēc dziesmas pirmatskaņojuma Mežaparkā skatītāji un kora dziedātāji lūdza to atkārtot, un dziesma kļuvusi ļoti iemīļota arī dejotāju vidū.

“Neskatoties uz to, ka es uz dejotājiem skatos diezgan šķībi, šajā gadījumā jāatzīst, ka tas numurs ir izdevies,” neslēpj Pauls.

Šogad virsdiriģenta Romāna Vanaga vadībā Mežaparka Lielajā estrādē tā izskanēs vēlreiz. Būs gan dejotāji, gan kori un, protams, arī soliste Ance Krauze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti