Dziesmu svētku koristiem būs jāstrādā vēl intensīvāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Dziesmu svētku Noslēguma koncerta programmu klātienē būs iespēja noklausīties vēl 20 tūkstošiem interesentu - svētku rīkotāji pirmo reizi nolēmuši publikas vērtējumam nodot vēl vienu ģenerālmēģinājumu pirms svētdien gaidāmā koncerta. Tas nozīmē, ka iepriekšējos mēģinājumos koristiem būs jāstrādā vēl intensīvāk, lai jau sestdienas rītā varētu uzstāties publiski.

Dziesmu svētku rīkotāji nespēj atminēties, kad par svētku noslēguma koncertu būtu bijusi tik liela interese un nāktos rīkot vēl vienu publisku ģenerālmēģinājumu. Uz iepriekšējiem svētkiem neesot bijis izpārdots pat tradicionālais vakara ģenerālmēģinājums. Šoreiz biļetes uz to izķertas īsā laikā, un 1.maijā tirdzniecībā nonāks biļetes arī uz rīta mēģinājumu. Cenas tās pašas - viens un trīs lati.

Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde stāsta, ka par to panākta vienošanās ar koncerta režisoru un mākslinieciskajiem vadītājiem.

Šobrīd mēs vēl uzrunājam kolektīvu vadītājus, lai viņi savukārt runā ar koristiem un tiešām aicina būt pretīmnākošiem, un pēc iespējas strādāt jau iepriekšējo dienu mēģinājumos, lai sestdien no rīta ģenerālmēģinājums būtu pēc iespējas mākslinieciski augstvērtīgāks," norāda Melbārde.

Apmeklētājiem gan jārēķinās ar zināmām atšķirībām - pa dienu nebūs redzamas vakara koncertam domātās gaismu spēles, nelielas izmaiņas programmā varētu būt saistītas arī ar orķestriem un dejotājiem. Tāpat, kā jau mēģinājumā, diriģents var pārtraukt dziesmu un lūgt kādu vietu atkārtot vēlreiz.

Tomēr skatītājiem varētu būt pat interesanti redzēt, kā pēc diriģenta aizrādījuma mainās kora skanējums, domā koncerta mākslinieciskā vadītāja Aira Birziņa:

„Tā varbūt ir pat ekskluzīva iespēja, citādāka nekā vienkāršs koncerta ritums.”

Lai gan atsevišķu koristu vidū izskanējušas bažas, vai līdz sestdienas rītam pāris mēģinājumos jau programma būs gatava, Birziņa ir pārliecināta, ka koristi ir labi sagatavojušies - to apliecinot gan iepriekšējo svētku pieredze, gan ieguldītais darbs rudens kopmēģinājumos.

Līdzīgi domā arī virsdiriģents Mārtiņš Klišāns, kuram šajos svētkos uzticētas dažas no grūtākajām dziesmām:

„Es personīgi un arī citi virsdiriģenti, īpaši tie, kam ir grūtās dziesmas, ir izbraukājuši visu Latviju un mēģinājuši visos koru apriņķos. Es varu teikt tikai to labāko par to, kā cilvēki gatavojas.”

Pieredzējušais diriģents gan norāda, ka lielākās problēmas mēģinājumu apmeklējumā ierasti ir Rīgas kolektīviem. Kamēr no reģioniem sabraukušie noslēguma koncerta gatavošanai apzinīgi velta visu nedēļu, daudzi rīdzinieki nevar paņemt brīvdienas, daži citi vienkārši noslinko un ierodas tikai uz pēdējo mēģinājumu vai pat tikai koncertu. Tāpēc, lai arī otrais svētku ģenerālmēģinājums būtu kvalitatīvs un mākslinieciski baudāms, rīdziniekiem mēģinājumu apmeklējumam būšot jāpieiet ar īpašu atbildību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti