Dziesmu svētku garīgās mūzikas koncertā – seši pasaules pirmatskaņojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vairākos Latvijas Radio kanālos 1.jūlijā varēs tiešraidē sekot Dziesmu svētku pirmās dienas norisēm, tostarp arī izpārdotajam garīgās mūzikas koncertam "ES esmu".

Latvijas Radio pirmajā kanālā no diviem dienā varēs sekot svētku gājienam un deviņos vakarā dzirdēt dalībniekiem domāto svētku atklāšanas koncertu Skonto stadionā, bet Latvijas Radio 3 “Klasika” divpadsmitos dienā sāks tiešraidi no izpārdotā garīgās mūzikas koncerta “ES esmu” Rīgas Domā.

Koncerts pulcēs vairāk nekā 600 dziedātāju – solistus, amatierkorus, četrus tradicionālo konfesiju korus, zēnu un meiteņu korus un Latgales tradicionālās mūzikas dziedātājas. Koncertā skanēs seši jaundarbi un vairāku latviešu klasiķu darbi. Bet latviešu tradicionālo mūziku reprezentēs latgaliešu “Dīva dzīsmes” jeb dziedājumi, kas spilgti atklāj dziedāšanas tradīciju Latgalē. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir Guntars Prānis.

“Viss tiks dziedāts latviešu valodā,” uzsvēra Prānis. “Te ir runa gan par mūsu latviešu kordziesmas mantojumu – būs viena daļa no Andreja Jurjāna garīgās kantātes “Mostieties, stabules un kokles”, būs Melngaiļa psalms “Kungs ir mans gans”.

Bet, protams, mēs meklējam arī jaunas, interesantas, svaigas skaņkrāsas mūsdienu komponistu darbos. Esmu ļoti priecīgs, ka

šajā koncertā notiks veselu sešu darbu pirmatskaņojumi.

Skaņdarbus šim koncertam ir uzrakstījuši komponisti Juris Karlsons, Rihards Dubra, Rihards Zaļupe, Jēkabs Jančevskis, Georgs Pelēcis un Uģis Prauliņš. Katrs no viņiem ir meklējis savu veidu, kā parādīt, kā atslēgt tieši latvisko kodu šajā sakrālajā tematikā.”

Koncerta tiešraidi varēs skatīties arī sabiedrisko mediju interneta portālā replay.lv

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti