Dziesmu svētku dalībniekus aicina šķirot daudzos plastmasas atkritumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu un deju svētku dalībnieki mēģinājumu nedēļā ievērojuši, ka ēdienreizēs, kuras dalībniekiem izsniedz ārpus skolām paciņās, aiz sevis liek atstāt plastmasas maisiņu kalnu. Tāpēc atkritumu pārstrādātāji aicina rūpīgāk izmantot šķirošanas konteinerus arī, tad ja tie  neatrodas trīs soļu attālumā.

Daudzos plastmasas atkritumus Dziesmu un deju svētku rīkotāji sola sašķirot
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

“Tas ēdiens, ko dod notikuma vietās uz vietas, tas ir garšīgs, to dod vienreiz lietojamā kārbiņā ar dakšiņu, tur it kā viss kārtībā,” pastāstīja Latvijas Radio Ziņu dienesta Dziesmu svētku spiegs Jurģis. “Taču tas ēdiens, ko dalībniekam dod līdzi paciņā, tur vienā maisiņā ir salikts sieriņš, maize, cepumi, svaigs gurķis, desa – tur katrs produkts ir vēl atsevišķi salikts plastmasas maisiņā. Apēd to visu, un aiz tevis paliek kaudze atkritumu.”

Dziesmu svētku spiegs Jurģis jau nedēļas sākumā dalījās ar novērojumiem par lielu atkritumu apjomu no katra dalībnieka pēc izbraukuma ēdienreizēm tieši iepakojuma dēļ. Piemēram, atsevišķas ēdienreizes iesaiņotas pat piecos plastmasas maisiņos. Dalībnieku iesūtītajos attēlos redzams, ka dažās paciņās atsevišķā maisiņā ielikta arī vienreiz lietojamā plastmasas glāzīte.

“Visticamāk, lētāk to visu ēdinātājam ir iepakot tajos maisiņos, bet es domāju – mēs visi par to savukārt maksāsim nākotnē,” uzskata Jurģis. “Tā ir kaudze ar atkritumiem. Domāju, ja reiz ir tāda situācija, vajadzētu iespēju, kur nolikt tos maisiņus atsevišķi. Tādas iespējas, piemēram, ''Arēnā Rīga'' nebija. Es neievēroju šķirošanas konteinerus.”

Dejotāja Zanda, kas ir arī biedrības “Zaļā brīvība” atbalstītāja, secinājusi, ka tieši šķirošanas infrastruktūra jāveido pārdomātāk. Dalībniece novērojusi, ka iespējas ir, bet mēģinājumu grafiki ir saspringti un daudzi dalībnieki lieku laiku šķirošanas konteineru meklējumiem diemžēl neatvēl.

Dziesmu un deju svētku rīkotāji jau pirms svētkiem lēsa par PET pudeļu un citas plastmasas trauku apjomu atkritumos. Svētkiem piesaistītā atkritumu pārstrādes uzņēmuma “Eco Baltia vide” pārstāve Ance Saulīte norāda, ka apjomā paredzēti arī daudzie ēdienreižu maisiņi.

Saulīte skaidroja, ka ēdieni ir iepakoti katrs atsevišķi, bet iepakojums, arī mazie maisiņi, vēlāk būs atšķirojams un pārstrādājams. “Esam aprēķinājuši, ka svētkos izlietos ap 146 tūkstošus vienreiz lietojamo trauku un arī tie maisiņi nonāks tā dēvētā rdf materiāla ieguvei, kas ir enerģijas ieguve,” viņa stāstīja.

Plastmasas atkritumi Dziesmu svētkos
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

Gan atkritumu apsaimniekotāji, gan rīkotāji savukārt aicināja dalībniekus un apmeklētājus arī paspert lieku soli, meklējot šķirošanas konteinerus,

jo to skaits kopumā svētku norises vietās ir pietiekami blīvs – teju 600 konteineri. Svētku rīkotāju pārstāve Inga Vasiļjeva papildināja, ka iepakojumi nepieciešami pārtikas drošības normatīvu dēļ.

“Runājot par plastmasu, šeit jautājums galvenokārt skar launaga izsniegšanu norišu vietās,” norādīja Vasiļjeva. “Gatavajiem pārtikas komplektiem ir saistošas Pārtikas un veselības dienesta (PVD) prasības par drošu pārtiku. Tas arī saistīts ar to, ka tam jābūt vakuma iepakojumā, lai šiem produktiem vai priekšmetiem nav bijusi saskare ar citām vidēm, kas var radīt nepatīkamas sekas veselībai. Arī izsludinot iepirkumu par ēdināšanu, mēs tomēr strikti sekojam ietvertajām Ministru kabineta un PVD normām.”

PVD savukārt papildināja, ka produkta iepakošanu veic ražotāji, dienests iepirkumu konsultējis tikai par ēdiena veidu. Dienests vērtē, ka produkti ir iepakoti atbilstoši valsts un Eiropas pārtikas drošības standartiem, bet viena obligāta prakse tur nav noteikta, iepakojuma veidu izvēlas paši ēdinātāji.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti