Dziesmu svētku dalībnieku skaits varētu sasniegt 40 000

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Norit aktīva gatavošanās Dziesmu svētkiem - vairāk nekā 40 tūkstoši dalībnieku daudzus vakarus pavada koru vai deju mēģinājumos. Tiesa gan, svētku rīkotāju nosauktais skaitlis pagaidām ir tikai prognozētais, jo datus par dalībniekiem vēl apkopo.

Patiesais dziedātāju skaits varētu būt mazāks, jo ir dalībnieki, kas, piemēram, skatēs dzied vairākos koros. Taču diriģenti un rīkotāji pārliecināti, ka skaits šī iemesla dēļ varētu sarukt pavisam nedaudz un tas nenozīmē, ka tradīcijas kustība mazinās. Taču lielā cilvēku izbraukšana no valsts gadu gaitā kopumā ir ietekmējusi arī kultūras dzīvi atsevišķos reģionos.

Vairāku Vidzemes koru vadītāja Irēna Zelča šonedēļ Radio norādīja, ka koristi bieži dzied vairākās slodzēs jeb vienlaicīgi ir vairāku koru dalībnieki: „Es domāju, tā ir milzīga problēma Latvijā, domāju, ka nevajag to kultivēt. Kā var pārskriet un dziedāt trijos koros? Nezinu…”

Diriģente līdz ar to secināja, ka dziesmu un deju svētku dalībnieku skaits, kas šobrīd paredzēts 40 tūkstoši, realitātē varētu būt mazāks. Savukārt, aptaujājot vairākus citus diriģentus, domas par tradīcijas stabilitāti dalījās. Piemēram, Rēzeknes novada jauktā un sieviešu koru vadītājs Ēriks Čudars stāsta, ka viņa divos koros dziedātāji dublējas reti. Taču viņš pārliecināts, ka dalībnieku skaits varētu būt vien par pāris procentiem mazāks par prognozēto.

„Dažreiz dejotāji dublējas ar dziedātājiem, vai varbūt koristi dublējas ar vokālo ansambļu dziedātājiem, bet uz skatuves, manuprāt, tas neko nemainīs. Es nezinu, vai tradīcija varētu mazināties - tie, kas dziedāja, tie, protams, arī dziedās,” uzskata Čudars. Tiesa gan, diriģents norāda, ka Latgales pusē kopumā tendence ir koristu skaita samazināšanās pēdējos gados, no kolektīva pazūdot veselas ģimenes: „Parasti korī pie mums dzied vesela ģimene, un tad vienkārši aizbrauc uz ārzemēm - uz Angliju vai Vāciju, un mēs zaudējam muzikālu ģimeni. Latgalē no latviskajām vietām vispār daudzi ir aizbraukuši.”

Kora ''Minjona'' dziedātājas mēģinājumā rūpīgi strādā ar svētku programmu, ieklausoties katrā diriģenta norādījumā. Daudzu Rīgas koru vadītājs, diriģents Romāns Vanags atzīst, ka šis ir saspringts un patīkams pirmssvētku laiks. Vanags kopā ar koristēm atklāj, ka šajā korī no 35 dalībniecēm divas darbojas vēl kādā korī. Diriģents gan stāsta, ka dziesmu svētku tradīcijā šogad iesaistījušies daudz vairāk cilvēku. ” „Protams, ideāli būtu dziedāt vienā korī… Bet skatēs tas nebija ļoti uzkrītoši, tie ‘svešdziedātāji’, citus gadus vairāk juta. Nedomāju, ka ir krīze, ka dziedātāju ir mazāk, nav vēlēšanās dziedāt… Nē, man nav tāda sajūta, es neesmu tik pesimistisks.”

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde skaidro ka šobrīd ir noslēgušās kolektīvu skates, kurās vadītāji iesniedza sarakstus ar dalībniekiem. Tie arī palīdzot svētku rīkotājiem pārbaudīt, vai dalībnieki dublējas, jo katram tiek veidota viena ID karte. Reālais dalībnieku skaits būšot zināms tuvāk svētku laikam, kad apkopos datus. Melbārde gan uzskata, ka skaits ievērojami nemazināsies: „Tā kā tas ir saistīts ar daudziem tūkstošiem cilvēku, datu apkopošana un precizēšana ir sarežģīts process, ar ko mēs tieši šobrīd nodarbojamies. Taču, ja cilvēkam ļoti patīk koru mūzika, ir brīvs laiks apmeklēt divus korus - kādēļ lai viņš to nedarītu. Mūsu pienākums ir, strādājot ar valsts finanšu līdzekļiem, nodrošināt to, ka mēs par katru dalībnieku maksājam tikai vienu reizi.”

Šobrīd prognozētais dalībnieku skaits ir 39 tūkstoši no Latvijas novadiem un pusotrs tūkstotis no latviešu diasporām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti