Dziesmu svētkos dzied, dejo un jodelē arī ārzemju kolektīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gruzija, Krievija, Šveice, Itālija, Japāna - tās ir tikai dažas valstis no vairuma, kuru kolektīvi piedalās latviešu Dziesmu svētkos. Bez maksas viesu kolektīvu dziedātāju, folkloristu un dejotāju uzstāšanos varēs vērot līdz pat svētdienai.

Dziesmu svētku ietvaros Latvijā ieradušies ap 30 ārvalstu kolektīvi. „Katram no šiem kolektīviem Latvijā ir draugu kolektīvs, kas viņus uzņem un kas ir ļoti vēlējies parādīt šiem ārzemniekiem latviešu kultūras burvību. Un kas gan ir spilgtāks piemērs par Dziesmu un deju svētkiem? Ja jau viņi ir atbraukuši, pie reizes, protams, arī uzstājas. Mēs esam priecīgi viņus redzēt, jo dažādībā ir spēks,” stāsta viesu kolektīvu koncertu koordinatore Anna Rudzīte.

Līdz Dziesmu svētku noslēgumam svētdien notiks vēl desmit ārvalstu kolektīvu koncertu. Daļa no tiem iemācījušies arī kopkora noslēguma koncerta repertuāru. Viņu starpā ir arī Japānas jauktais koris „Gaisma”, kas kopš saviem pirmsākumiem 2009. gadā vienmēr ir dziedājis latviski. Šī būs kora pirmā viesošanās Latvijā. Kora "Gaisma" dziedātājs un latviešu valodas skolotājs Daiki Horiguči stāsta, - lai labi sagatavotos svētkiem, ciemos aicinājuši arī noslēguma koncerta māksliniecisko vadītāju Airu Birziņu. „Tā ir, protams, liela atbildība piedalīties Dziesmu svētkos kopā ar latviešu dziedātājiem latviešu skatītāju priekšā. Mēs cetram, ka savas pūles mēs attaisnosim un nesagādāsim vilšanos,” stāsta Horiguči.

Lai gan Japānā korim šuva tērpus pēc latviešu tautas tērpu līdzības, nolikums nosakot, ka gala koncertā jāuzstājas japāņu tradicionālos tērpos. Ar tiem koristi dosies arī svētku gājienā. Viņi izvēlējušies vasaras svētku halātus.

Korī "Gaisma" dzied ap 40 japāņu. Jaunākajam dalībniekam ir 21 gads, bet vecākajam - 80. Horiguči skaidro, ka lielākajai daļai koristu nav tieša sakara ar Latviju. „Bet interese par latviešu kultūru caur mūziku viņiem ir ļoti liela," pauž japāņu korists.

Ar indivuduālu programmu Latvijā ciemojas arī jodelētāju koris „Jodlerclub Teufen” no Šveices. „Jodlerclub” uz Latviju uzaicināja Šveices dejotājs Andieass Hofmans, kas te strādājis četrus gadus. Viņu ļoti aizrāvusi Dziesmu svētku tradīcija, kad par tiem uzzinājis.

Šveiciešu mākslinieku īpaši saviļņojis Koru karos dzirdētais. „Cauri visiem apspiestības laikiem jūs spējāt saglabāt ļoti dziļas kultūras saknes, ko lielākā daļa Rietumeiropas ir pazaudējusi. Tā patiešām ir jūsu bagātība. Protams, arī kvalitāte ir bagātība,” izsakās Hofmans.

Diemžēl, jodelētāju korim jau jādodas mājup, lai piedalītos jodelēšanas festivālā. Bet, ja vēlaties dzirdēt citu tautu tradicionālo mūziku, kocertu koordinatore Anna Rudzīte īpaši iesaka apmeklēt Sanktpēterburgas Valsts Krievu tautas instrumentu orķestra „Metelica” koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti