Globālais latvietis. 21. gadsimts

21. gadsimta latvietis. 299. raidījums un noslēdzas sešu gadu darba periods

Globālais latvietis. 21. gadsimts

Remigrējušo ģimeņu bērnu iekļaušanās Latvijas izglītības sistēmā

Globālie latvieši "Imanta Dimanta un draugi" ieskandina raidījumu "Globālais latvietis"

Dziesmu svētki Kanādā – viens no svarīgākajiem diasporas kultūras dzīves notikumiem šogad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad pasaulē norisināsies divi nozīmīgi ārzemēs dzīvojošo latviešu kultūras dzīves pasākumi: no 13. līdz 16. jūnijam Īrijā, Dublinā, notiks Eiropas Latviešu Kultūras svētki un no 4. līdz 7. jūlijam notiks XV Dziesmu svētki Kanādā.

"Simtgadē mēs reizē skatāmies nākotnē; domājot par jaunradi, esam pasūtījuši piecas jaunas dziesmas kopkoru koncertam. Bet reizē mēs arī skatāmies uz pagātni un iepriekš paveikto, jo pirmie Dziesmu svētki Kanādā skanēja jau 1953. gadā. Tāpēc ar svētku repertuāru godināsim mūsu senčus,” Latvijas Radio raidījumā "Globālais latvietis. 21. gadsimts” stāsta Kanādas Dziesmu svētku rīcības komitejas priekšsēdis Juris Ķeniņš.

XV Dziesmu svētki Kanādā noritēs Latvijas simtgades zīmē ar saukli: "Viena dziesma, viena deja... viena tauta!”. Svētku rīcības komitejā darbojas deviņi cilvēki, kuru iecēlusi Dziesmu svētku biedrība, bet tā ir aisberga redzamā daļa. Iepriekš svētku rīkošanā iesaistījušies vismaz divi simti cilvēku. Katrs atbildējis par savu nozari, jo svētki – tā nav tikai dziesma un deja.

Simtgades zīmē svētki noritēs ar dubultu jaudu, jo tā ir reize, kad, godinot valsts simtgadi, ikvienam jāpiedomā pie tā, ko mēs varam sarūpēt paši un kā nest savas tautas kultūru tālāk nākamajām paaudzēm.

Dziesmu svētki Kanādā ir reize, kad pulcēt vienkopus visus Ziemeļamerikā dzīvojošos latviešus. Svētkos varētu sanākt ap trim tūkstošiem viesu, kuri reizi dažos gados satiekas un svin savu latvietību. Tas ir veids, kā diaspora uztur savās sirdīs Latviju.

Līdzīgi kā vairākos iepriekšējos svētkos, arī šoreiz Dziesmu svētkos Kanādā piedalīsies kolektīvi no Latvijas – viesosies tautas deju ansamblis "Līgo” un vadītājs Jānis Purviņš, Valsts akadēmiskais koris "Latvija” un diriģents Māris Sirmais, kā arī grupa "Raxtu raxti”. Tāpat Kanādas latvieši gaida ciemos ap 500 koristu un dejotāju.

Eiropas Latviešu Kultūras svētki Īrijā notiks no 13. līdz 16. jūnijam. Šajās dienas Dublinas vecpilsētā risināsies vairāki pasākumi – būs grupu un individuālie priekšnesumi, piedalīsies vairāk nekā 50 amatnieku, būs meistarklases bērniem un jauniešiem, aktivitātes ģimenēm, izstāde par latviešu dziesmu svētku kustības attīstību pasaulē, būs vakara pasākumi, koncerti. Būs arī pārsteigumi dalībniekiem un viesiem. Arī šajos svētkos no Latvijas viesosies grupa "Raxtu raxti”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti