Ceļojums

Iepazināmies ar Iecavas bērnu folkloras kopu „Tarkšķi” un viņu vadītāju Kristīni Kareli

Ceļojums

Iepazinām Bauskas bērnu un jauniešu centra deju kopu "Mēmelīte"

Iepazināmies ar Aizkraukles novada vidusskolas 9.-12. klašu skolēnu kori “De Cantare”

#dziedundejo2021 dalībniece no Aizkraukles novada vidusskolas kora «De Cantare»: Esam kļuvuši tuvāki, draudzējamies vairāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norisēs #dziedundejo2021 piedalās arī Aizkraukles novada vidusskolas 9.–12. klašu skolēnu koris “De Cantare”, kas ar labiem panākumiem uzstājies gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Jaunā mācību gada priekšvakarā Aizkraukles skolēni izdziedāja savus novada dziesmu svētkus, kur diriģenta tribīnē kāpa "De Cantare” vadītājs, vairākkārtējs dziesmu svētku virsdiriģents, kuram arī šogad bija uzticēts šis godpilnais pienākums Mežaparka Lielās estrādes koncertā "Dziesmubērns”, – Eduards Grāvītis.

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Koris ļoti aktīvi līdz pat pēdējam mirklim gatavojās Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 atklāšanas tiešraidei “Svētki esam mēs!”, kas notika Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

“Šo informāciju mēs ieguvām vasaras beigās, un tā kā tās iespējas ir tik ļoti maz, tad es, nepajautājot nevienam, vai drīkst, piekritu. Tikai tad sākām sazvanīties, un tad jau augustā sākām mēģināt,” komentēja Aizkraukles kora “De Cantare” vadītājs Eduards Grāvītis.

Savukārt “De Cantare” dalībniece Aleksandra, kas korī dzied jau piekto gadu un kurai šie ir pirmie dziesmu svētki, stāsta, ka “ārkārtas situācija visu izbojāja, es biju slima, un es netiku pat uz filmēšanu. Tas bija bēdīgi. Tagad esmu vesela un visur obligāti piedalīšos, ļoti gaidu šo notikumu.

Vispār, kad uzzinājām, ka piedalīsimies, mēs bijām laimīgi. Protams, ka gribētos dziedāt cilvēkiem, kas skatās uz tevi. Bēdīgi! Gribas, lai ir koncerti, lai tevi klausās. Filmēties – tas nav forši.”

Šis gads noteikti nav bijis tas vieglākais, taču kora vadītājs Eduards Grāvītis ir apņēmības pilns īstenot jaunas idejas: “Doma ir nākamajā gadā salasīt ļoti daudz dziesmu par Daugavu un ierakstīt tādu kā kompaktdisku, jo to mēs vēl varam darīt savos “burbuļos”. Un to tad ierakstīs visa Aizkraukles apriņķa lieli un mazi kori. Tā būs muzikāla liecība par šo laiku.”

Aizkraukles kora “De Cantare” vadītājs Eduards Grāvītis pirmo reizi ir virsdiriģents e-dziesmu svētkos. Viņš pauž, ka sevi vēl neapjauš šajā lomā, jo nav bijusi tāda prakse. “Gribas, lai tā sajūta būtu tāda pati kā iepriekš. Latvijas vēsturē ir bijis tā, ka dziesmu svētki nav notikuši 10 gadus, un atkal cilvēki ir sapulcējušies un vienojušies dziesmā. Un tas, ka mēs varam spontāni kaut ko izdarīt, tas jau bija vēl pirms mūsu Atmodas, kad Mežaparkā mēs visi sapulcējāmies, un bija vesels dziesmu svētku koncerts,” atceras Eduards Grāvītis.

31. augustā Mežaparka estrādē tika filmēts koncerts “Dziesmubērns”, kurā piedalījās arī Aizkraukles koris “De Cantare”. Kora dalībniecei Ivonnai šī ir bijusi īpaša iespēja, jo ne visi dziesmu svētku dalībnieki varējuši piedalīties:

“Man ļoti patika, jo beidzot varējām satikties ar citiem koriem pēc šī Covid laika un dziedāt kopā. Tāpat ir ļoti, ļoti forši atkal apmeklēt skolu un dziedāt kopā. Mēs esam kļuvuši tuvāki, draudzējamies vairāk. Un dziedāt arī daudz vairāk patīk.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti