Kultūras ziņas

Double Faced Eels laiž klajā dziesmu "Atspulgs"

Kultūras ziņas

Mežaparka Lielā estrāde pēc svētkiem

Dziesmu un deju svētki ārvalstu medijos

Dokumentālās filmas, apraksti un ziņas - ārvalstu mediji plaši atspoguļo Dziesmu svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dziesmu svētku vārds izskanēs arī tālāk par Latvijas robežām. Atspoguļot svētku norisi savu valstu medijos bija ieradušies 86 mediju pārstāvji no ārvalstīm. Dažs rakstīja iespaidu reportāžas, citi notikumus Rīgā skrupulozi dokumentēja, lai drīz par mūsu tautas lielākajiem svētkiem veidotu dokumentālas filmas un rādītu tos plašam vispasaules skatītāju lokam.

Raksts par latviešu Dziesmu un deju svētkiem jau tagad atrodams vienā no Eiropas lielākā ziņu veidotāju portāla Francijas ziņu aģentūras AFP mājaslapā.

Atainot svētkus no Francijas bija ieradies arī turīgāko francūžu iecienīts tūrisma žurnāls. Reportāžas no Rīgas uz mājām vedīs arī trīs ievērojamas Vācijas radiostacijas, vairāki vācu laikraksti un televīzijas žurnālisti un fotogrāfi.

Ar atmiņām par latviešiem un Dziesmu un  deju svētkiem dalīsies arī  reportieri no Dānijas, Zviedrijas, Kanādas un Ukrainas. Sagaidāms, ka par skanīgo nedēļu Latvijā rakstīs arī “New York Times” žurnālists no Polijas redakcijas un citi ārvalstu mediji. Dziesmu svētku laikā Latvijā pulcējās arī kino veidotāji.

Rosīgākā un tehniski bruņotākā bijusi filmēšanas grupa no Japānas.

 “Es esmu no Tokijas, Japānas, un esmu šeit, lai veidotu divas dokumentālās filmas par Latvijas vēsturi un Dziesmu un deju svētku kaisli un skaistumu,” stāsta kinorežisors un producents Kazuhiro Ivami.

Dziesmu svētku stāstu viņi lielākoties veidos no svētku virsdiriģentes Airas Birziņas un deju virsvadītāja Ulda Šteina personīgajiem un viņu kolektīvu skatu punktiem. Pagaidām plānots, ka japāņu filmēšanas grupas darba rezultātu novembra mēnesī izrādīs Tokijā. “Es apbrīnoju cilvēku kaisli uz deju un dziesmu. Viņiem visiem taču ir darbs, bet pēc darba viņi vēl nāk uz mēģinājumiem līdz pat pusnaktij. Ceru, ka man izdosies šo aizrautību parādīt filmā,” norādīja Ivami.

Par filmas cienīgu notikumu Dziesmu svētkus uzskata arī vācu režisors Johaness Bakess.

“Mēs veidojam piecu sēriju dokumentālo filmu televīzijas kanālam “Arte”.

Tā stāstīs par piedzīvoto, ar kruīza kuģi apceļojot Baltijas jūras piekrastes valstis. Stāsts par Latviju ietvers arī Dziesmu svētkus. (..) Vācijā ir teiciens, kas vēstī, ka var droši doties pie cilvēkiem, kuri dzied, jo tie ir labi cilvēki. Spilgti izjūtu arī to, ka, lai arī ar senu vēsturi,  jūs tomēr esat jauna nācija. Vācijā runāt par vienu tautu jau ir kļuvis sarežģīti, bet šeit ir acīm redzams, ka esat vēl ļoti tīra, jauna un spara pilna nācija,” pauž Bakess.

Viņa veikumu redzēs gan skatītāji Austrijā, gan Somijā, tāpat to demonstrēs Vācijas Nacionālajā televīzijā ZDF. Turpat Vācijas kaimiņzemē Šveicē caur redaktores Evas Kaflišas stāstiem par Dziesmu un deju svētkiem uzzinās īpaši Šveices senioriem veidota interneta portāla lietotāji. Portāls pastāv jau vairāk nekā 20 gadus un ir viena no populārākajām interneta vietnēm Šveicē.

“Sākumā domāju, ka rakstīšu tikai par kori no Šveices, kas piedalās svētkos, bet, redzot visu, kas šeit notiek, atgriežoties rakstīšu daudz vairāk. (..) Esmu sajūsmā par to, ka visi dejo un dzied, ieskaitot bērnus. Vakar biju bērnu koncertā Dailes teātrī. Es biju šokā par to, cik jūsu bērni ir organizēti, lieliski dzied un dejo,” stāsta šveiciešu žurnāliste Eva Kafliša.

Svētku rīkotāji zina teikt, ka vairāki ārvalstu žurnālisti, iepriekš neapzinoties svētku vērienu, izteikušu nožēlu, ka šīs vasaras apskatos nebija ieplānojuši braucienu uz Latvijas Dziesmu un deju svētkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti